Radionice „The Freedom Collection“ u zeničkom BNP-u

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su u toku radionice „The Freedom Collection“  za polaznike Dramskog studija.

Projekat  je nastao kao rezultat suradnje između Sarajevskog ratnog teatra i udruženja „Aparat teatar“ i osmišljen je s ciljem pokretanja dijaloga kroz moderirane umjetničke iskaza, a u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica gostuje sa svojim radionicama za djecu i mlade od 8. do 10. jula.

Ovaj projekat koji je podržala nezavisna organizacija European Endowment for Democracy, korištenjem četiri riječi: sloboda, jednakost, pravda i mir, pokušava istražiti ove koncepte kroz osnovne teatarske oblike; pokret, ples, jezik i fizički teatar. Baveći se problemom nerazumijevanja ideja i vrijednosti ljudskih prava, “The Freedom Collection”, pojam slobode propituje kroz oblike teatarskog djelovanja u radu sa članovima/icama omladinskih teatarskih grupa kao projektnih partnera.

Radionice u nekoliko bh. gradova vodi mentor sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti teatarske umjetnosti, Marcus Violette, glumac i reditelj iz Njemačke. Više od četrnaest godina radio je profesionalno kao slobodni izvođač, redatelj, koreograf i učitelj fizičkog kazališta i pokreta u preko trideset produkcija. Predavao je na Akademiji umjetnosti u Stuttgartu, Umjetničkoj školi Arturo u Kölnute Odsjeku za umjetničko pozorište Loyola Marymount u Los Angelesu.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica