Rekonstrukcija zapuštenog društvenog doma u Nemili

Zgrada Doma MZ Nemila  od 1976. godine, kada je zvanično otvorena, do ove godine  nije nikada adaptirana.

Kako kaže, Alen Kapković, član savjeta MZ Nemila, proteklih godina sredstvima  donatora  obavljena su  sporadična  i manja uređenja  pojedinih prostorija,  ali ova zgrada od njenog otvaranja nije nikada kompletno adaptirana.

Predstavnici MZ Nemila, prije 20-tak dana gradonačelniku Grada Zenica Fuadu Kasumoviću,  su ukazali na loše stanje zgrade Doma, da bi već ovih dana počeli radovi prve, od tri faze, radova obnove.

Pri kraju je zamjena dotrajale  stolarije novom PVC stolarijom za koju je  Grad Zenica osigurao prvo 30 000 KM, a za njenu kompletnu obnovu  biće izdvojeno još 10 000 KM. Planovi su, kaže Kapković, da se iduće godine obave  II  i III  faza kada će biti zamijenjen krov zgrade Doma i fasada.  „U narednim godinama planiramo urediti  unutrašnjost, što će mnogo značiti za oko 12 000 stanovnika nemilskog sliva. Želja nam je da našoj omladini obezbijedimo prostor gdje će se, u moderno opremljenim  prostorijama,  organizovati društvena, kulturno-umjetnička , sportska  dešavanja, gdje će se moći organizovati određeni sastanci ili konferencije. Očekujemo da ovaj Dom novog izgleda i uslova bude mjesto gdje će se mještani  i dalje  okupljati i biti društveno aktivni.“,  kaže  Alen Kapković, član savjeta MZ Nemila.

Alen Kapković

Šefik Čolaković, predsjednik penzionera  MZ Nemila napominje da se u ovom Domu svakodnevno okupljaju mještani  njihove generacije. Kako kaže nova stolarija, krov i utopljavanje zgrade novom fasadom mnogo će značiti za sve one koji svoje zlatne godine treće dobi provode  u  Domu.

Šefik Čolaković

„Ovdje je nekada  davno  postojala i kino sala, o čijoj  obnovi za sada samo razmišljamo. Njena obnova i opremanje   mnogo bi značilo za mještane, međutim taj poduhvat  zahtijevao bi dodatna veća sredstva. Ono što nam je sada bitno jeste da uradimo sada planirano. Ove godine zamjenu stolarije i krova, iduće završetak treće faze tj. uraditi utopljavanje i fasadu“, kaže Čolaković. (Zijada R.)