Veliki interes za grantove Omladinske banke

Velika zainteresiranost mladih za grantove Omladinske banke, fondacije Mozaik i Gradske uprave dokaz su da omladina nije toliko inertna, kako to često čujemo.

Na novi javni poziv za mirkobiznis ili projekat koristan za društvenu zajednicu javilo se četvero aplikanata sa izvrsnim društveno korisnim idejama.

U prvom javnom pozivu grantove je dobilo devet grupa mladih za projekte i troje mladih koji su aplicirali za mikrobiznise. S obzirom na to da je ostalo novca za registraciju za jedan mikrobiznis u iznosu od 1.702 KM u Omladinskoj banci su vrlo brzo raspisali novi javni poziv.

„Ne želimo da nam propadnu ikakva novčana sredstva, pa smo odlučili da sredstva preostala iz prvog javnog poziva omogućimo mladima na raspolaganje, koji su se pokazali vrlo aktivnim i s dobrim idejama. Tako smo objavili u mjesecu junu drugi javni poziv za mlade”, kaže Ermin Mandžuka, koordinator Omladinske banke Zenica.

Javile se u predviđenom roku četiri grupe mladih, što nije problem, jer se preostali novac ne mora dati za registraciju mikrobiznisa, već može ići i za dva ili tri manja projeka, dodaje Mandžuka. Prema njegovim riječima aplikanti su ponudili zanimljive projekte: 3D printing ili ekološki projekat u kojem se obavezuju da će dva mjeseca održavati čistim određena područja grada Zenice. To je za svaku pohvalu, posebno ako se podsjetimo floskule da su mladi inertni, da ne rade ništa i ne žele se aktivirati. U Omladinskoj banci, fondaciji Mozaik i platformi Lonac.pro, putem koje mladi glasaju za projekte, aktivni su upravo mladi.

„Mlade treba podržati, otvoriti im puteve za njihov uspjeh. Svjedoci smo odliva mozgova iz naše države, dakle mladi traže prilike na drugim mjestima, umjesto da im omogućimo da u svoj državi imaju priliku. Da mlade zadržimo, da budu ondje gdje bi, zapravo tebi biti”, ističe Mandžuka.

U saradnji sa Gradskom upravom Zenica i fondacijom Mozaik Omladinska banka će krajem ljeta raspisati novi javni poziv, za nadaju se još veći broj grantova namijenjenih mladima. (A.H.)