Pazarni dan na zeničkoj pijaci: Krompir, krastavice, breskve za marku, banane 1,5 KM, paprike 2 KM..

Pijačni dan je oduvijek dovoljan povod da zeničani posjete zelenu pijacu i obave nabavku svježeg voća i povrća, pogotovo onog sezonskog. Kakva je bila posjeta, da li je sezonsko voće i povrće donijelo niže cijene provjerili smo danas na gradskoj pijaci.

Na zeničkoj pijaci u ovom periodu sve je veća ponuda sezonskog voća i povrća, a cijene se, prema riječima trgovaca, konstantno mijenjaju. Loša ekonomska situacija dovela je do veoma male potražnje uprkos raznovrsnoj ponudi ali pojedini trgovci su ipak zadovoljni.

„Gledajući ovo stanje u kojem se nalazimo zadovoljan sam potražnjom. Stigla je svježa, domaća roba, a dolaskom sezonskog voća cijene padaju“ kazao je trgovac Safet Alispahić koji napominje da je svjestan da sugrađani imaju velike troškove, ali i da se bore da sebi nešto priušte.

Njegov kolega Smajo Hasanović je istakao da se poslije pandemije korona virusa financijska situacija nije mnogo promijenila te da prodaja robe nije na zavidnom nivou.

Naši sugrađani koje smo sreli na pijaci istakli su da su cijene na zelenoj pijaci pristupačne i prihvatljive za prosječan kućni budžet.

„Ako uzmemo u obzir situaciju u kojoj se nalazimo cijene na pijaci su sasvim solidne i prihvatljive“ rekao je sugrađanin Ibrahim Buro.

Danas ste za marku po kilogramu mogli kupiti krastavice, krompir, breskve, za marku i po banane, te paprike i paradajz za dvije marke.

U svakom slučaju, zelena pijaca je za svačiji ukus i džep.  (I.N.)