Muftiluk zenički: Za ovogodišnji hadž nije ni bilo prijavljivanja

Ovogodišnji hadž bit će održan u vrlo ograničenom broju i bit će omogućen samo hodočasnicima koji već borave u Saudijskoj Arabiji, saopćilo je saudijsko Ministarstvo za hadž i umru.

„Posljednjih godina sa područja Muftiluka zeničkog na hadž je putovalo oko 300 vjernika“, potvrdio je Edin Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje.

Kavazović ističe da za ovogodišnji hadž nije ni bilo novih prijava niti uplata jer je već u prvom tromjesečju iskrsao problem sa korona virusom.

Od prošle godine je u evidenciji zeničkog medžlisa ostalo 17 kandidata koji nisu mogli biti prihvaćeni u okviru zadanog broja.

Kavazović je izrazio očekivanja da će se situacija sa korona virusom smiriti te da će za iduću godinu biti povoljniji uslovi za obavljanje hadža.

Inače, Ured za hadž Rijaseta IZ BiH svake godine neposredno prije ramazana objavi odgovarajući oglas o uslovima i druzgim pojedinostima za obavljanje pete islamske dužnosti.

U saopćenju Ministarstva za hadž Saudijske Arabije se podsjeća, da je ranija odluka o obustavljanju obreda umre naišla na odobravanja islamskih i međunarodnih organizacija te prepoznata kao doprinos borbi protiv Covid-19 na globalnom nivou i podržavanje napora zdravstvenih organizacija na ograničavanju širenje te bolesti.(Š.B.)