Medica obilježava Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

Preživjele i preživjeli ratnih silovanja u BiH trebaju destigmatizaciju i društvenu pravdu, trebaju poštovanje svih nas, počev od političkog sistema do svakog pojedinca – svojevrsna je poruka svakog 19. juna koju šalju uglavnom nevladine ženske organizacije na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Otkako je proglašen 2015. zenička Medika obilježava ovaj dan s posebnim akcentom na poruke podške preživjelima od njihovih sugrađana i sugrađanki u kampanji „SNAGA, NADA, ŽIVOT“.

Snagu, nadu i život objedinile su prije pet godina u cvijet svijetle boje, kao poruku da se o ratnim silovanjima treba govoriti kao preventivi da se nikada ne ponove, bez sijanja mržnje i uz volju za nadom i životom. Od 2015. godine se na današnji dan odašilje jasna poruka: da je seksualno nasilje u ratu napad na žesnko tijelo, na njen identitet s ciljem da se uništi ljudsko biće s dugotrajnim posljedicama koje svaka preživjela nosi. Ove godine Medika prvi put kampanju „SNAGA, NADA, ŽIVOT“ u povodu obilježavanja Međunarodnog dana dan borbe protiv sekusalnog nasilja u ratu provodi on line.

Željele smo ponovo da ukažemo da građani i građanke ne bi trebali zaboraviti preživjele, da se nose i danas s posljedicama, da im moramo svi dati veće poštovanje, a ne, nažalost da budu stigmatizirane u našem društvu“, kaže Sabiha Husić, direktorica Udruženja Medica Zenica, napominjući da se procjenjuje da je u BiH u ratu silovano oko 50.000 žena i 3.000 muškaraca. Statistike zvanične nema, a i mnogi preživjeli strahuju govoriti o tome, bojeći se za život i sigurnost i sebe i svoje porodice, ali i stigmatizaciju kako od strane najbližih tako i od zajednice.

Žene širom svijeta, aktivistice, feministice, žene u BiH koje su se ohrabrene Medikinim stručnjakinjama odlučile da progovore i da svjedoče zapravo su najveći doprinos obilježavanju ovog datuma, smatra Husić.

S pravom danas želimo poručiti da su upravo žene dale doprinos da ratno i seksualno nasilje bude prepoznato kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid“.

Od prije nekoliko godina, zahvaljujući jednoj snažnoj i proaktivnoj ženi NATO ima Savjetodavnu grupu za pomoć marginaliziranim grupama. Članica te grupe je i naša sagovornica, koja je danas popodne u povodu obilježavanja Međunarodnog dana dan borbe protiv sekusalnog nasilja u ratu učestvovala u digitalnom dijalogu o ovoj temi, uz brojne predstavnike NATO snaga i civilnog sektora razvijenih zemalja među kojima su bile i slavne ličnosti. Husić, međutim, napominje da su poruke iz zajednice koje preživjelima pišu u prethodnim kampanjama, a danas na socijalnoj mreži Fejsbuk jedan od najvažnijih načina podrške onima koji će traumu ratnog silovanja nositi dok su živi.

Pozivam sve vaše čitaoce i čitateljke da posjete FB profil Medica Zenica da pročitaju te i daju svoje poruke podrške, jer tako odajemo zaista, svi zajedno, jedno društveno priznanje preživjelim žrtvama ratnog seksualnog nasilja, poruku da smo mi tu, zajedno s njima, da nisu crni podsjetnici naše prošlosti već da su jedna snaga koja zajedno s nama treba da da doprinos boljoj budućnosti“, dodala je Sabiha Husić. (Alma H.)