Savez izviđača Grada Zenica nastavlja saradnju sa Ambasadom SAD-a

U Savezu izviđača Grada Zenica potpisali su jučer novi projekat sa Ambasadom SAD u BiH koji realiziraju sa Izviđačima iz Prijedora pod nazivom „Jedan svijet”.

Odlučili su ga realizirati pod motom: stvaramo nova prijateljstva uprkos pandemiji, ali i uz nove izazove: privući nove grupe adolescenata i  mladih da rade na različitim poljima povezivanja, uključenje manjinskih skupina i manjih zajednica  u model vršnjačke edukacije kroz interetničke kampove. Inače, izviđači iz Zenice naklonost američke ambasade imaju još od 2012. godine.

Vrijednost projekta Jedan svijet – One world je 40 000 dolara, a realiziraće ga od ovog ljeta do aprila slijedeće godine.

„Projekat obuhvata sedam velikih aktivnosti: ovogodišnji interetnički ljetni kamp, skup mladih u novembru u Prijedoru, zimovanje na Kozari, festival izviđačke pjesme, takmičenje pod nazivom „U susret proljeću”, obilježavanje Dana planete Zemlje”, ističe Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača Grada Zenica.

Nakon šest realizovanih projekata u proteklom periodu pokazali smo da izviđači mogu sve, da stvaramo bolji svijet, da smo glasnici budućnosti, jednostavno prijatelji koji će napraviti jedan i savršen svijet.

Naš utjecaj je prepoznatljiv, jer bez obzira na njihovu pojedinačnu nacionalnost, vjersku pripadnost i kulturu, izviđači dijele iste vrijednosti, poručuju iz Saveza izviđača napominjući da će novim projektom stvarati nova prijateljstva uprkos pandemiji. Upravo je pandemija korona virusa razlog što još nisu objavili raspored za Izviđačko ljeto 2020. u taboru na Boračkom jezeru.

„Mi pratimo sve aktivnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pratimo upute kriznih štabova Federacije i Kantona, posebno kada je epidemiološka situacija u Zenici, Konjicu i Prijedoru u pitanju, jer izviđači iz ta tri grada blisko sarađuju. Plan nam je, za sada, ukoliko situacija bude dozvoljavala, da interetnički kamp započne 20. jula, a da nakon pauze od nekoliko dana krajem jula zbog bajramskih blagdana, nastavimo sa smjenama za zeničku djecu i omladinu”, dodaje Šarić.

U tom slučaju bi četiri smjene po osam ili devet dana bile realizirane u mjesecu augustu. Zenički izviđači se zbog epidemiološke situacije još ne okupljaju u prostorijama Saveza, ali realiziraju aktivnosti na otvorenom – u prirodi u kojoj se oni najbolje osjećaju. Proteklog vikenda na Smetovima su realizirali projekat “Ekološka kultura kroz vršnjačku edukaciju”  koji je finansiralo kantonalno Ministarstvo za promet, komunikacije i zaštitu okoliša i u kojem je učestvovalo 60 mladih i 11 mladih lidera. Bila im je to, kažu, generalna proba prije taborovanja na Boračkom jezeru, kada je novi način postrojavanja u pitanju – s neophodnom socijalnom distancom.(A.H.)