Prevaziđen problem za korisnike stalne novčane pomoći u ZDK

zdk.ba

Zbog nedostatka revizora u kantonalnom Ministarstvu za rad i socijalnu politiku pojedini korisnici stalne novčane pomoći ostali su bez ovog prava na naknadu, za njih, neizdrživo dug vremenski period. Privremenim rješenjem problem je prevaziđen u ovoj godini u kojoj također neće biti anagažiranih revizora.

Prema Kantonalnom zakonu, pravo na stalnu novčanu pomoć mogu ostvariti lica koja su nesposobna za rad, odnosno spriječena u ostvarivanju prava na rad, koja nemaju dovoljno prihoda za izdržavanje i koja nemaju članova porodice niti srodnike koji su po zakonu obavezni da ih izdržavaju. Rješenja za stalnu novčanu pomoć konstantno se, iz raznoraznih razloga, revidiraju.

„S obzirom na to da u Ministarstvu nije bila osoba koja bi radila reviziju prvostepenih rješenja, mi smo se opredijelili da uposlenici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbejglice rade tu reviziju, kako ne bi korisnici imali problem u naplati svojih prava koja već imaju. Zato sam donijela privremeno rješenja prema kojem naši uposlenici obavljaju poslove revizije“, kaže Azra Šabanović, ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK.

Krajem prošle godine zbog nedostatka revizora desilo se da su pojedini korisnici, kako tvrde, mjesecima čekali na vraćanje u pravo na ovu mjesečnu naknadu – stalnu novčanu pomoć, koja je u iznosu od oko 130 maraka za one koji imaju jednog člana domaćinstva.

„Mogu da kažem da su sva prava, krajem 2019. godine, koja se tiču stalne novčane pomoći revizijom završena i da je trebalo da bude isplata onima koji su vraćeni, odnosno zadržani u tom socijalnom pravu“, dodaje ministrica Šabanović, napominjući da je retroaktivnno za sve mjesece čekanja na vraćanje u pravo, trebalo da korisnicima budu isplaćene te naknade.

Prema njenim riječima pravo na stalnu novčanu naknadu u 2019. je ostvarilo na području kantona ukupno 1293 korisnika, zašto je izdvojeno 1.289.000 KM. Inače kanton za ove namjene izdvaja 60, a općine 40 posto sredstava. Revizora, iako je planirano neće biti u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku ni u 2020. godini.

„Međutim i sami ste svjesni ove aktuelne situacije s pandemijom korona virusa, tako da smo sredstva koja su bila namijenjena za upošljavanje dvoje revizora, sada usmjerena u zdravstveni i privredni sektor rebalansom budžeta za 2020. godinu. Shodno tome donijela sam opet privremena rješenja prema kojim će reviziju uposlenici Ministarstva“, dodaje ministrica Šabanović. (A. Huskić)