„Ukulele jam“ zeničkog BNP-a u selekciji 39. pozorišnih igara u Jajcu

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Ukulele jam“ prema romanu Alena Meškovića, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica zvanično je selektovana za 39. pozorišne/kazališne igre BiH koje će biti održane u Jajcu od 28. augusta do 3. septembra tekuće godine.

„Ukulele jam“  premijerno izvedena za 70. rođendan Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 25. februara 2020. godine, i predstava je o odrastanju i formiranju identiteta u periodu devedesetih kada je jedini važan identitet bio onaj nacionalni. Glavni junak, tinejdžer Miki, neizmjerno se radovao ljetu 1992. kada će konačno napuniti petnaest godina, početi izlaziti u grad, prvi put se poljubiti, a njegov brat Neno konačno će se vratiti sa studija u Sarajevu. Međutim tog ljeta ‘92, Neno je odveden u logor, a Miki zajedno sa svojim roditeljima završava u izbjegličkom kampu u Hrvatskoj. „Ukulele jam“ je priča o odrastanju i formiranju identiteta u periodu devedesetih kada je jedini važan identitet bio onaj nacionalni. U predstavi igraju sve glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta, glumice i glumci koji su stalni saradnici BNP-a i gostujući glumac Zijah Sokolović.

Nakon uspješne izvedbe predstave za djecu „Ježeva kućica“ na sceni zeničkog BNP-a, a u skladu sa mjerama sigurnosti, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će u četvrtak, 18. juna u 19.30 sati biti odigrana predstava „Pukotina“ nastala prema tekstu Ivane Simić-Bodrožić, u režiji Lajle Kaikčije i u izvedbi glumica iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica