UG “Bistro” realizovalo poribljavanje rijeke Bosne šaranom

Udruženje građana sportskih ribolovaca „Bistro“ Zenica u okviru redovnih aktivnosti jučer je na lokalitetu Bojin vir poribilo rijeku Bosnu šaranom.

Ova akcija, koja ima za cilj povećanje ribljeg fonda rijeke Bosne, utvrđena je planom i programom Udruženja za 2019/2020. godinu.

Predsjednik Udruženja građana sportskih ribolovaca Bistro ističe da su zadovoljni ribom koja je kupljena u ribogojilištu „Laks“ u Mostaru, kao i činjenicom da su ispunili svoj cilj za ovu godinu.

„Planom i program planirano je oko 3000 KM za ovo poribljavanje ali smo i u saradnji sa ribogojilištem dobili negdje oko 400kg šaranske ribe, što je sasvim dovoljno za ovaj prostor i trend poribljavanja“, kazao je Mirsad Tuzlak, predsjednik UG SR Bistro.

O lokalitetu na kojem je izvršeno poribljavanje narednih nekoliko dana će brinuti nadležna služba, a sve u cilju sprečavanja nelegalnog izlovljavanja.

„Lokacija bi trebala da sedam dana bude pod nadzorom naše ribočuvarske službe čija je osnovna obaveza da lokalitet poribljavanja održava i nadzire“ dodao je Tuzlak.

Iz ovog Udruženja ističu da je svake godine sve manje ribe u rijeci Bosni, a da bi se to spriječilo potrebno je redovno provoditi ovakve aktivnosti.(Irdina N.)