Udruženje “Lotos” uz Dan zaštite okoliša otvorilo botanički vrt i dječije igralište

Zeničko Udruženje Lotos je uz Dan zaštite okoliša, zvanično otvorilo svoj drugi botanički vrt i dječije igralište, gdje će štićenici ovog udruženja provoditi aktivnosti na otvorenom, igrati se, istraživati i učiti o svom prirodnom okruženju. Parcelu za realizaciju ove ideje, poklonila je Udruženju Lotos, dugodišnja prijateljica ovog udruženja, doktorica Anesa Smajlbegović.

Dobre ideje ne trebaju naročit plan, ne trebaju ni mnogo novca, a vrijeme utrošeno da ih se ostvari, dio je kreativne akcije, koja na kraju rezultira pozitivnom ljudskom pričom.

Takva je još jedna iz pogona Lotosovaca, koji su uz Dan zaštite okoliša, svojim malim štićenicima i prijateljima Udruženja, poklonili prostor budućeg, drugog po redu, Lotosovog botaničkog vrta i dječijeg igrališta.

„Otvorili“ su ga dječaci i djevojčice iz obdaništa Sindibad, koje s Lotosom na sličnim projektima sarađuje dugi niz godina.

„Odgoj i razvoj djece su u velikom problemu proteklih godina. Moderne tehnologije negativnu utiču na njihov razvoj, djeca se sve više otuđuju od prirode. Nama je cilj da ih privučemo prirodi. A kako ćemo to uraditi – ovo je jedan od najboljih načina“, kaže direktorica Obdaništa Sindibad, Šefika Softić.

Projekat je spojio energiju dugogodišnjih aktivista i prijatelja, okupljenih oko ideje zaštite i unapređenja mentalnog i psihičkog zdravlja djece. Parcela je poklon doktorice Anese Smailbegović, djeci Lotosa.

„Kada je doktorica Aiša tražila pogodnu lokaciju u Zenici, negdjegdje ima velika livada gdje se djeca mogu igrati, sjetila se svoje rodice, to jest mene, i tako smo odlučili da ova livada bude naše prvo igralište, a biće ih još u Zenici i oko nje. Najbolja rješenja, čak i neka velika dostignuća su postignuta uz malo dobre volje i sa nekom dobrom idejom“, kaže vlasnica parcele, doktorica Anesa Smailbegović.

Lokacija budućeg botaničkog vrta, koji će se prostirati na nekoliko stotina kvadratnih metara zelenog prostora, na svega kilometar ili dva udaljenog od gradske vreve, idealna je za aktivnosti u prirodi, igru, istraživanja i edukaciju. „Puni smo stranih riječi, kao što su inkluzija, integracija, ekološka svijest.., koje nažalost ostaju ili u teci ili u nekom riječinu. Mi sve te pojmove ostvarujemo uživo, na otvorenom prostoru, u prirodi“, slikovito je filozofiju Lotosa pojasnila utemeljiteljica tog udruženja, prim. dr Aiša Hadžihalilović.

„Osnovni cilj je izvesti djecu iz zatvorenog sobnog prostora, osloboditi ih televizije i učenja mnogo informacija napamet. Oni ovdje treba da trče, da igraju zaboravljenih igara. Dobili smo divan prostor, gdje djeca pješke mogu doći za 20 minuta, odrasli mogu taksijem. Važno je čučnuti, ustati, kretati se, a uz to učiti o biljkama, praviti herbare, uživati u životu, pa bila kiša, bilo sunce“, dodaje dr Aiša. Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja Lotos trenutno okuplja 50 dječaka i djevojčica svih uzrasta, a u proteklih 27 godina, realizovalo je na stotine projekata, uz mnogo volje i truda i uz malu pomoć prijatelja. (S.S.)