“Plavi put” uskoro u funkciji

Uskoro bi u Zenici trebao biti u funkciji novoizgrađeni Plavi put kojim se skraćuje put kretanja kolima hitne pomoći od sjedište Službe do Bulevara Kulina bana.

Ideja za ovaj projekat stara je dvadesetak godina a ovih dana je finalizirana postavljanjem završenog sloja asfalta u ukupnoj dužini od oko 100 metara i širine 4 metra.

„Imali smo određenih problema prilikom gradnje jer je zamisao o postavljanju odvodnih cijevi ispod kolovoza na Obalnom bulevaru bila neizvodiva“, pojašnjava Armin Kurtagić, savjetnik za puteve u Službi za komunalne poslove i ekologiju.

Prema njegovim riječima ostale su još neke sitne dorade i Plavi put bi za kola hitne pomoći trebao biti u funkciji u oba smjera, pri čemu su na obje početne pozicije postavljena 4 elektropneumatska stuba.

Osim smanjenja gužvi postiže se glavni cilj, efikasnije spašavanje ljudskih života u slučajevima intervencija hitne pomoći.

„Time se završava obimna aktivnost realizovana protekle godine na uređenju platoa i pristupnih saobraćajnica Domu zdravlja Zenica“, podsjeća Kurtagić.

Projekat, vrijednosti oko 117 hiljada maraka, zajednički su finansirali Grad Zenica i Javna ustanova Dom zdravlja.(Šerif B.)