Šesti dan Festivala bh. drame otvoren online izložbom Muhameda Tunovića

Bogat Prateći, ali i Glavni program, karakteristike su i ovog šestog dana 19. Festivala bh drame u Zenici, a počeo je posljednjim ovogodišnjim druženjem sa umjetnicima u Bosanskom narodnom pozorištu i online izložbom pozorišnih fotografija Muhameda Badia Tunovića.

„Rad u pozorištu zahtijeva veliku koncentraciju i posebnu pripremu, jer svaka predstava je drugačija i razlika je u scenografiji i jačini svjetla, a scene su većinom u polumraku tako da se moram maksimalno skoncetrisati da bih uspio postići ono što se traži pozorišnom fotografijom“, navodi Muhamed Tunović.

Prije podne je online predstavljen i časopis za pozorište i vizuelne komunikacije „Agon“, a među učesnicima su bili profesori doktori : Ljiljana Čekić, Luka Kecman i Nenad Novaković, dok je moderator bio Hasan Džafić.

„Časopis „Agon“ nastao je zbog opšte potrebe za kvalitetnom pozorišnom  kritikom , koja bi pokrenula priču o pozorištu i vizuelnoj komunikaciji i nakon sedam godina postojanja i 11 brojeva mislim da je imalo odjeka ono što je ovaj časopis uradio“, ističe profesor doktor Nenad Novaković, glavni i odgovorni urednik časopisa „Agon“.

Za 17 sati planirano  je  emitovanje webinara  dramskih autora, a tom prilikom o dramskim tekstovima, koji su u sklopu ovogodišnjeg Festivala, razgovaraće stručnjaci iz Srbije, Češke i Bosne i Hercegovine.

„Važno je znači da se i govori o dramskim tekstovima i da znamo u kakvom je stanju sadašnji bosanskohercegovački dramski tekst, posebno što se ovdje radi o mladim autorima“, napominje Merima Handanović, portparolka Bosanskog narodnog pozorišta.

U sklopu Glavnog programa Festivala večeras od 19 sati i 30 minuta, uslijediće i scensko čitanje dramskog teksta Tanje Šljivar „ Kao i sve slobodne djevojke“ u režiji Lajle Kaikčije, a radi se o tekstu koji je pohvaljen za najbolji dramski tekst na konkursu objavljenom u aprilu 2019. godine, tokom prethodonog  Festivala bh. drame

Sve sadržaje 19. Festivala bh. drame možete pratiti na youtube kanalu i zvaničnoj stranici pozorišta, kao i putem programa  Radio – televizije Zenica.(V.J.)