Reakcija Nadzornog odbora JP RTV Zenica na fizički napad na novinara Sinana Gluhića

zenicainfo, clanak, logo, png, vijesti iz zenice, zenica vijesti, zenica portal, zenički portal, vijesti iz BiH, vijesti iz Ze-do kantona, zenica, grad zenica

Povodom najnovijih dešavanja i teških verbalnih, a danas i fizičkih napada, od strane istaknutih članova političke partije koja čini parlamentarnu većinu, kako u Gradskom vijeću Grada Zenice, tako i u Skupštini ZDK, na uposlenika JP RTV Zenica, Nadzorni odbor JP RTV ZENICA najoštrije osuđuje ovakav vid pritisaka i udara na slobodu misli i objektivnog izvještavanja o stanju u našem gradu.

Pogotovo je zastrašujuća činjenica da se fizički akt na novinara desio u centru grada u toku dana, kada je velika koncentracija ljudi vani, pa se s tim u vezi izražava zabrinutost za opću sigurnost u gradu.

Zahtjevamo od MUP-a ZDK da sto hitnije istrazi i na profesionalan nacin rasvijetli događaje vezane za napad na uspolenika JP RTV Zenica Sinana Gluhića.

Također, pozivamo i Tužilastvo ZDK da se uključi u istragu i da po hitnom postupku sprovede istragu i sankcioniše počinioce ovih brutanih pritisaka na novinare i slobodu misli i izražavanja.

Nadalje, zahtijevamo od svih političkih subjekata koji djeluju u našem gradu da omoguće novinarima da objektivno i profesionalno obavljaju svoje radne zadatke bez bilo kakvog vida pritisaka u obavljanju njihovih radnih zadataka.

Na koncu pozivamo i Društvo novinara u BiH da se oglasi i zaštiti kako kolegu Sinana Gluhića, tako i sve druge svoje kolege koji obavljaju ovaj častan i zbog političke situacije u BiH, i jako težak posao.