Zenički atletičari spremni za nastavak takmičenja, Heco i Redžić love norme za EP

Nakon konsulatacija sa predstavnicima klubova Upravni odbor Atletskog saveza BIH donio je odluku o početku ovogodišnje sezone u našoj zemlji za 28. juni.

Tokom jula planirana su još neka takmičenja. Najjače domaće takmičenje u 2020. godini održaće se 8. i 9. avgusta u Zenici, a biće to Pojedinačno prvenstvo BIH za seniore i seniorke. Kako bi što spremnije dočekali ova takmičenja članovi Atletskog kluba Zenica marljivo treniraju na Kamberovića polju.

„Oni su još zimus pokazali da vrijede mnogo na evropskoj sceni. Očekivali smo da ispune normu za Evropsko prvenstvo 2020. u Parizu, međutim  sve što nas je zadesilo, malo smo se  sabrali. Ne da neće biti dobrih rezultata ove godine, biće sve kako treba i bez povreda. Spremaćemo se za dvoranu gdje sve ide kako treba. Po meni Redžić je jedan od najperspektivnijih skakača u vis na prostoru Balkana. Realno je očekivati  da će ispuniti normu za Evropsko koja iznosi 2,24m. Vjerujem da će ostvariti još ove godine, mada nije daleko ni norma za Olimpijske igre. Uz malo više podrške države mogli bi da naprave mnogo bolje rezultate. Grad i kanton ne mogu dovoljno da pomognu sportu i onoliko koliko nama treba. Moramo imati kvalitetnu i stalnu, sistematsku podršku sa državnog nivoa”, kazao je Elvir Krehmić, trener u AK Zenica.

Na prošlogodišnjem Međunarodnom mitingu Zenica, Maid Redžić skočio je svoj najbolji rezultat 2,20 m. Nakon toga uslijedila je povreda a početkom ove godine Korona je zaustavila sve sportske aktivnosti. Protekla dva mjeseca zenički atletičari nisu imali mogućnosti za kvalitetan trenažni proces.

„Morali smo da se snalazimo. Uspjeli smo nekako uz pomoć našeg trenera Elvir Krehmića da prebrodimo te okolnosti i da održimo formu. Malo je problem nedostatak motivacije jer ne znamo kada će biti koje takmičenje. Spremamo se za domaća takmičenja i vjerujem da ćemo postići odlične rezultate“, izjavio je Maid Redžić.

Njegovog klupskog kolegu Sedina Hecu u disciplini troskok očekuju nastupi u trci za normu za Evropsko prvenstvo. Višestruki je prvak BIH u skoku u dalju i  troskoku.

„Radili smo po principu kućna varijanta i priroda. Sezona je pomjerena. Pomjerili smo trenažni proces. Spremam se za državno seniorsko prvenstvo a nakon toga za  Balkansko prvenstvo“, kazao je Heco.

„Sedin Heco je atletičar koji ima izuzetno jaku i tešku disciplinu troskok i svake godine napreduje. Ove godine bi trebao napraviti rezultat blizu 16 metara. Nadam se da će i on ispuniti normu za Evropsko prvenstvo u dvorani“, istakao je trener u Atletskom klubu Zenica i selektor seniorske reprezentacije BIH Elvir Krehmić.

Najznačajnija međunarodna takmičenja u ovoj godini  biće balkanska prvenstva  za mlađe juniore 5. septembra u Kraljevu, za juniore 12. i 13. septembra u  Istanbulu i seniorska Balkanijada 19. i 20. septembra u rumunskom Klužu.(M.P.)