Zenica: Objavljen javni poziv za projekte iz oblasti zaštite okoliša

Grad Zenica putem Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove raspisao je Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama sa područja Grada Zenica za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2020. godinu.

“Učestvovati mogu sve formalno registrovane organizacije civilnog društva odnosno nevladine organizacije sa područja Grada Zenica koje u Statutu udruženja imaju naznačen angažman u oblasti zaštite životne sredine i postoje duže od godinu dana”, kaže Jakuta Imširović, stručna saradnica za zaštitu okoliša u Gradskoj upravi.

Za kandidovane projekte koji budu sufinansirani, dodijelit će se sredstva u iznosu od 500,00 do 5.000,00 KM a vrednovanje i rangiranje projektnih prijedloga vršit će posebna komisija. “Znamo da građani najviše vjeruju neprofitnim organizacijama i one po svom smislu su one koje su bliže građanima i nadamo se da će se i ovi projekti pokazati uspješnim. Prošle godine smo imali neutrošenih sredstava jer nije bilo dovoljno zainteresovanih aplikanata pa pozivamo sva Udruženja da se odazovu ovom javnom  pozivu”, ističe sagovornica.

Prilikom odabira cijenit će se pripremljenost projekta, realnost budžeta i vlastito učešće, referentnost već implementiranih sličnih projekata, učinak projekta na okruženje i zajednicu te kvalitet prezentacije i promocije projekta. Prijave sa kompletnom projektnom i dodatnom dokumentacijom se mogu dostaviti u zatvorenoj koverti preporučenom poštom ili lično tokom radnih dana, u periodu od 8:00 do 16:00 sati na Protokol Grada Zenica. Javni poziv je otvoren do 16. juna 2020. godine.