Ko će preuzeti mjesto ministra sigurnosti BiH nakon ostavke Radončića?

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) BiH najavljuju da bi ta partija mogla preuzeti mjesto ministra sigurnosti, nakon što je lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić najavio ostavku i izlazak iz vladajuće koalicije.

Poslanik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio je jučer kako očekuje da će SDA “predložiti, već sutra, novog ministra iz svojih redova”.

Radončić je prethodno izjavio uoči sjednice Vijeća ministara BiH u utorak (2. juna) da će na toj sjednici informisati da podnosi ostavku. On je na konferenciji za novinare u Sarajevu najavio da ostavku podnosi iz nekoliko razloga, a jedan je situacija sa migrantima.

Vlast na nivou Bosne I Hercegovine čine SDA, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, SBB, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratska fronta (DF).

Ova koalicija je formirana krajem 2019. godine, skoro dvije godine od održanih izbora u Bosni I Hercegovini (oktobar 2017.)

Vlast je formirana na državnom nivou, ali ne i u entitetu Federacija BiH. Tu je SBB takođe bio u koaliciji sa SDA i HDZ, ali je Vlada u tehničkom mandatu, jer nije bilo dogovora o koaliciji koja bi formirala vlast nakon izbora 2017.