INZ: Pandemiju smo usporili zajedno, ali da bi je pobjedili određene mjere trebaju postati naša nova svakodnevnica

Koliko god mjere zdravstvenih stručnjaka i Civilne zaštite bile ublažene, važno je neprekidno naglasiti da se još nalazimo u periodu aktivne pandemije koronavirusa Covid-19, koji podrazumjeva kako brigu o oboljelim, tako i prevenciju novih oboljenja, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Setovi preporuka i instrukcija za sigurno okruženje

Takozvano “novo javno zdravstvo” i koncept “one health” (jedno, jedinstveno zdravlje) podrazumijevaju da odgovornost za zdravlje nije samo i isključivo na zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sistemu, nego očuvanju vlastitog zdravlja najviše mogu pomoći sami građani.

Ono što iz INZ žele istaći je da su nesebičnu pomoć u edukaciji, prevenciji, zdravstvenom odgoju, savjetovanju i sprečavanju širenja pandemije u BIH nesebično pružili profesionalci u nizu zanimanja, policijski službenici, novinari, vjerskim službenici svih konfesija, vatrogasci, profesionalni i dobrovoljni, rudari, vozači, socijalni radnici, zaposlenici u domovima za djecu bez roditeljskog staranja i domovima za starije osobe, radnici u obrazovanju i zaposlenici u predškolskim ustanovama, roditelji, radnici u javnim ustanovama, studenti, penzioneri, ugostiteljski radnici, radnici u proizvodnim objektima, upravitelji stambenih objekata, te niz drugih “partnera u zdravlju” koje je nemoguće nabrojati sve, jer – svi smo pokazali zavidnu dozu odgovornosti. Na osnovu aktuelne epidemiološke situacije, novih zaključaka štabova civilne zaštite u različitim oblastima, te referirajući se na sve prethodne preporuke i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pripremljene su razne procedure, uputstva i preporuke – vodiči za unapređenje sigurnosti u periodu još uvijek prisutne potencijalne, ali smanjene opasnosti od Coronavirusa (Covid-19).

INZ je sačinio i objavio besplatna izdanja vodiča za biosigurnost u proizvodnim objektima kompanija u BiH, preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima, uputstvo o potencijalnoj opasnosti u slučajno fizičkog nedistanciranja, preporuke penzionerima u vezi izlazaka iz izolacije, savjetima za uvođenje zdravih životnih stilova, tri seta preporuka za kućne savjete i stanare kolektivnih i individualnih stambenih objekata, kao i informacije o eliminaciji stresa u doba pandemije, savjete za skladištenje i uklanjanje otpada osoba u izolaciji, kao i vodič za organizaciju rada u predškolskim ustanovama. Svi oni su u elektronskoj formi dostupni na internet stranici Instituta inz.ba i na društvenim mrežama.

Mjere koje postaju svakodnevnica

Tamo građani mogu pronaći i savjete za zaposlenike i uprave preduzeća i institucija, skladištenju hrane u uvjetima pandemije, mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao preventive, nutricionističke savjete u doba izolacije, preporuke za studente, trudnice i hronične bolesnike, te one koji njeguju dementne osobe, preporuke o važnosti fizičke aktivnosti i prestanku pušenja u vrijeme pandemije, savjete roditeljima i djeci o pranju ruku i zuba u vrijeme pandemije, kao i preporuke za ukop/sahranu/dženazu osobe umrle sa potvrđenim Covid-19 virusom. I pored činjenice da su mnoge mjere značajno ublažene ili potpuno ukinute, opasnost od zaraze novim koronavirusom (ili bilo kojim drugim virusom) još uvijek nije u potpunosti prošla. Zato i dalje treba da upražnjavamo osnovne upute koje često graniče sa osnovnim bontonom, te ih se svi – svi zdravstveni radnici, svi naši “partneri u zdravlju” koji obavljaju odgovorne poslove i svi građani pojedinačno – i dalje trebamo pridržavati, navode stručnjaci INZ-a.

Često i temeljito perite ruke sapunom i vodom, najmanje 20 sekundi, ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi 70%-tnog alkohola. Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama. Potrebno je držati distancu oko dva metra između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.

Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta rukama, jer rukama dodirujemo brojne površine i rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje. Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce, jer se rukovanje smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem. Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom, ali bez bliskih kontakata s drugima.

Postoji još niz jednostavnih i lako primjenjivih preporuka, koje trebaju postati naše “novo normalno ponašanje”, uobičajeno ne samo za ovu, nego svaku narednu moguću pandemiju. Građanima je veoma bitno reći da upamte i primjenjuju sljedeću preporuku – isključivo čitajte i primjenjujte preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području BiH, poput Instituta i zavoda, te ministarstava za javno zdravstvo. Oprez i odgovornost, te samopoštivanje mjera najbolji su put da vi i vaši najmiliji ostanu zdravi, kažu iz Instituta.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica