Centralna banka BiH uplatila sredstva MMF-a entitetima i Brčko distriktu

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da su sredstva od oko 330 miliona evra kredita MMF-a namijenjenih za povećane potrebe zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije uplaćena na podračune ministarstava finansija Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta, u omjeru koji je ranije dogovoren.

On je rekao da su sredstva uplaćena na račune banaka po instrukcijama nadležnih ministarstava i da tim sredstvima Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt mogu da raspolažu.

“Konačno je cijela ova priča u vezi sa sredstvima MMF-a završena i kao čovjeku mi je drago da je do toga došlo, jer nijednoj banci, pa ni Centralnoj banci, nije u interesu da sredstva stoje na računu”, rekao je Softić.

Savjet ministara juče je jednoglasno donio odluku o raspoređivanju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Ovom odlukom, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, utvrđuje se raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 miliona specijalnih prava vučenja protivvrijednosti KM, prema važećem kursu na dan povlačenja sredstava, što iznosi oko 330 miliona evra.

Sredstva su raspoređena po osnovu Instrukcije o alokaciji sredstava Ministarstva finansija i trezora BiH i to 61,5 odsto za FBiH sa svojih 10 kantona, 37,5 odsto za Republiku Srpsku i jedan odsto za Brčko distrikt.

Otplatu duga vrše entiteti i Brčko distrikt u skladu sa zakonskim propisima kojima je regulisano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima.

Trenutna kamatna stopa je na bazi 1,05 odsto uz grejs period od 39 mjeseci. Kredit se vraća u osam kvartalnih anuiteta.

N1 BiH