BiH će imati najsporiji oporavak u regionu, gubimo 3 godine

Bosna i Hercegovina imat će najsporiji oporavak od krize u regionu, a zbog pandemije koronavirusa u ekonomskom smislu izgubit će oko 3 godine.

Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda ekonomija BiH ove godine će pasti 5 posto, a snažan pad BDP-a doživjet će i sve ostale države u Evropi.

No, ako govorimo o oporavku, treba pogledati šta MMF predviđa za naredni period. Prema prognozi MMF-a, naša ekonomija će naredne godine rasti za 3,5 posto.

Tih 3,5 posto u 2021. računat će se na manju bazu (s obzirom na pad u 2020). Iz toga proizilazi da će se BiH tek 2022. vratiti na nivo ekonomije iz 2019. što znači da gubimo tri godine u smislu ekonomskog rasta, jer ćemo tek 2023. moći ostvariti dodatni značajniji napredak u odnosu na nivo iz 2019.

Treba naglasiti da će BiH – prema MMF-ovom izvještaju koji je objavljen u aprilu – naredne godine imati najmanju stopu rasta u regionu.

Stope rasta BDP-a u 2021. prema MMF-u:

  • Albanija 8 posto
  • Srbija 7,5 posto
  • Kosovo 7,5 posto
  • Sjeverna Makedonija 7 posto
  • Crna Gora 6,5 posto
  • Hrvatska 4,9 posto
  • BiH 3,5 posto

Slična je stvar i kada je riječ o drugom ključnom ekonomskom pokazatelju, a to je nezaposlenost. Nezaposlenost je lani u BiH iznosila 15,7 posto, bar kada je riječ o Anketi radne snage, čije podatke koristi i MMF.

No, svjetska finansijska institucija predviđa da će ta stopa ove godine u BiH skočiti na 18 posto, a da će se naredne godine zadržati na 16,5 posto. To znači da se ni u narednoj godini neće vratiti na posao svi koji su dobili otkaze u 2020.

Povratak na nivo iz 2019. i u ovom slučaju može se, dakle, očekivati tek 2022. i to pod uslovom da sve bude kako treba, odnosno da u međuvremenu ne bude novih ekonomskih ili van-ekonomskih šokova. To znači da BiH i po ovom segmentu gubi oko 3 godine koje će nam trebati samo da se vratimo na nivo iz 2019.

Pitanje je, imamo li toliko vremena…

Biznisinfo.ba