FOTO: Svečano otvoren 19. Festival bh. drame Zenica 2020.

Svečanim otvaranjem i predstavom „Zagrljenici“ večeras je počeo 19. festival BH drame i to u online izdanju.

Ove godine u cijelosti je posvećen isključivo dramskim autorima i njihovim dramama. “To znači da, nažalost, a zbog preporuka Kriznog štaba i epidemiologa, te zbog sigurnosti gledatelja i umjetnika, ove godine nećemo imati priliku gledati predstave po tekstovima bh. autora u okviru Festivala, kako je to uobičajena festivalska praksa, nego scenska čitanja drama koje realiziraju glumice i glumci BNP-a, a koja se emitiraju putem interneta i putem radio i televizijskih kanala našeg partnera Radio-televizije Zenica”, kazao je Miroljub Mijatović, direktor BNP -a Zenica.

Ove godine imaju i mnogo pratećih programa tokom svakog Festivalskog dana, a koji se ogledaju u promocijama knjiga, monografijskih publikacija, zbirki dramskih tekstova, specijaliziranih časopisa za kulturu i književnost, online izložbi pozorišnih fotografija, tematskih razgovora sa dramskim piscima, razgovora sa direktorima regionalnih teatarskih festivala o festivalima u doba pandemije i još mnogo toga.

“Ponosni smo na završeni Konkurs/Natječaj za izbor najboljeg neisceniranog dramskog teksta bosanskohercegovačkog autora – za koji je žiri proglasio laureata, a to je autor dramskog teksta Babylon Blues, gospodin Dario Bevanda. Ono što svakako moramo istaknuti jeste angažman cijelog kolektiva BNP-a koji je sve iznio sam u smislu produciranja sadržaja, uz svesrdnu pomoć Ahmeda Jašarevića i Kerima Demirija, mladih saradnika BNP-a, kao i sve partnere, teatarske kuće i Festivale koji na svojim kanalima prenose sadržaje ovogodišnjeg Festivala.Realizirati ovakav Festival bez medijske pomoći bi bilo nemoguće, zato moramo spomenuti upravo RTV Zenicu kao partnera koji će u svojim programima emitirati sve naše programe u dva termina i to od 19:30 sati i od 24:00 sata, a zahvalnost dugujemo i BHT-u koji će pored emitovanja otvaranja, svaki dan prikazivati i kratku hroniku Festivala. Tu su i stalni medijski partneri BNP-a kojima smo beskrajno zahvalni za podršku i prostor koji nam uvijek daju”,dodao je Mijatović. Sve sadržaje ovogodišnjeg 19. festivala BH drame možete pratiti od 19 sati i 30 minuta putem youtube ili na web portalu pozorišta, kao i u programu Radio – televizije Zenica koja je jedan od partnera festivala.(Belinda D.)