Bečić: Finansiranje rada jedan od osnovnih problema Udruženja oboljelih od multiple skleroze ZDK

„Naš glavni problem je finansiranje djelovanja ovog Udruženja, jer imamo samo sredstva od članarina, a pokušavali smo obezbijediti i da nas neko redovno, makar djelimično podržava, kako bismo mogli obezbijediti i neku pomoć za naše članove, ali dosad u tome nismo nažalost uspjeli“, ističe Mevlida Bečić, predsjednica Skupštine Udruženja oboljelih od multiple skleroze ZDK, a povodom današnjeg Svjetskog dana oboljelih od ove bolesti.

Ovo Udruženje djeluje četvrtu godinu i na prostoru ovog Kantona broji 168 članova, od kojih je njih 70-tak sa teritoreije Grada Zenice, a većina ih je na postelji, bez zaposlenja i u stanju socijalne potrebe.

„Pomoći im nažalost ne možemo, jer Udruženje nema sredstva, a invalidnine su male pa npr. 90 postotni invalid sa naknadom za tuđu njegu i pomoć prima 218 maraka, dok samo terapija suplemenata, koje moramo uzimati, a nisu na listi esencijalnih lijekova, mjesečno iznosi oko 200 KM“, navodi Mevlida Bečić, predsjednica Skupštine Udruženja oboljelih od multiple skleroze ZDK.

Ipak od pokušaja da obezbijede redovni izvor primanja za ovo Udruženje, kažu u njemu, neće odustati i mada ih je pandemija korone usporila u tome, vrlo brzo će ponovno kontaktirati nadležne u nastojanju da obezbijede novac za rad Udruženja oboljelih od multiple skleroze.

Svjetski dan oboljelih od ove bolesti obilježava se svake godine tokom posljednje srijede u maju, a cilj je podizanje svijesti o ovoj bolesti kao globalnom problemu, ali i pružanje pomoći oboljelima.(Vesna J.)