KB Zenica: Stacionar se vraća u funkciju

Kantonalna bolnica Zenica provodi aktivnosti na postepenom smanjenju redukcija u pružanju pojedinih usluga, koje su bile uvedene zbog pandemije korona virusa, potvrdio je direktor ove ustanove, dr. Rasim Skomorac.

“Stacionar vraćamo u njegovu funkciju, što znači da će, pored fizijatrije, biti omogućeno pružanje ambulatnih konsultativno-specijalističkih usluga”, kazao je dr. Skomorac, ukazavši da će jedan manji dio prostora biti i dalje namijenjen za smještaj Covid pacijenata.

U toku je vraćanje namještaja, čišćenje i krečenje, kao i dezinfekcija Stacionara, koji bi trebao biti spreman za uobičajeni rad od početka naredne sedmice, o čemu su obaviješteni Domovi zdravlja.

Otpočet će i rad terenskih ambulanti za konsultativno-specijalističke usluge, u početku u općinama južnog dijela ZDK, gdje je od početka pandemije bila stabilna epidemiološka situacija, a narednjih dana, nakon sagledavanja epidemiološke situacije, mogle bi biti obuhvaćene i općine sjevernog dijela Kantona.

Na taj način bit će rasterećena i Kantonalna bolnica za prijem pacijenata kojima je neophodna usluga u Bolnici.

I sama Kantonalna bolnica postepeno će umanjivati stepen redukcije u prijemu i pružanju usluga uz oprez, kako bi se zaštitilo osoblje.

– Počet će sa manjim obimom i hladni operativni program, najavljuje direktor Skomorac, te podsjeća da je Kantonalna bolnica Zenica jedina u državi koja je u proteklom periodu radila uporedno dva sistema, za Covid pozitivne pacijente, te druga, za uslovno ostale pacijente, a u istom prostoru. (Šerif B.)