Policajci na granicama BiH za tri dana dočekali i ispratili više od 100.000 ljudi

Granični policajci Bosne i Hercegovine protekla tri dana dočekali su i ispratili čak više od stotinu hiljada ljudi na granicama u našoj zemlji, što je rezultat ukidanja mjera samoizolacije za bh. državljane koji ulaze u domovinu.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica GP BiH Franka Vican, na ulazu u BiH evidentirane su 56.933 osobe, dok su iz naše zemlje u protekla tri dana izašle 46.184 osobe.

Ovo drastično povećenje ulazaka i izlazaka iz BiH uslijedilo je nakon ublažavanja mjera blokade na granicama kako naše zemlje, tako i drugih zemalja. Državljani BiH od 21. maja prilikom ulaska u zemlju ne dobijaju rješenje o samoizolaciji. Samo dan poslije, 22. maja, ukinuta je i samoizolacija za osobe koje su ranije ušle u BiH.

Ukidanje 14-dnevnog preventivnog karantina izazvalo je i povećanje gužvi na granicama BiH.

Podsjećamo da BiH nije jedina zemlja koja se odlučila za ukidanje samoizolacije. Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova prije nekoliko dana objavilo je da strani državljani prilikom ulaska u ovu zemlju ne moraju ići u samoizolaciju, niti posjedovati negativni PCR test na koronavirus, o čemu se ranije špekulisalo.

I druge evropske zemlje poput Njemačke, Austrije ili Španije također su od juna najavile otvorenje granica i vraćanje turizmu. Španski ministar Pedro Sanchez čak je i pozvao turiste da planiraju svoje ljetovanje u ovoj zemlji.

Klix.ba