EU donirala respiratore BiH, Sattler poručio: Ispunili smo obećanje

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je u Sarajevu uručio opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, koju je finansirala Unija.

“Sretan sam da sam u prilici da ispunimo svoje obećanje. Već ste vidjeli za Bosnu i Hercegovinu je uručen paket pomoći više od 300 miliona eura. Od tog iznosa 7 miliona eura je direktno sa nabavkom medicinske opreme, a mi danas vršimo isporuku robe u vrijednosti više od 800 hiljada eura”, rekao je Sattler.

Najvećim dijelom, kako je naveo, je to lična zaštitna oprema.

“Ali mogu da naglasim da je tu, također, visoko tehnološka oprema. Dakle, govorimo o rentgen uređajima, respiratorima, koji će se također moći koristiti za anesteziološke potrebe, potom EKG uređaji i najkraće rečeno, sve su to uređaji koji će se moći i nakon prestanka pandemije koristiti u zdravstvene svrhe”, izjavio je Sattler.

Pored toga, istaknuo je da je  pripremljena i podršku u iznosu od 28 miliona eura investicija za zdravstveni sektor u BiH.

“Ovo nam je pokazalo da su nedostaci prisutni jednako kao i potrebe, a sredstva će se osigurati za kliničke centre u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i bolnicama širom BiH”, kazao je Satller i dodao da to dovodi i do one druge faze aktivnosti.

“Podsjećanja radi, prva faza je fokusirana na spašavanje života i zanačajan dio upravo ide tu. Međutim, ovaj drugi dio tiče se spašavanja radnih mjesta. Zato je potrebna odgovarajuća koordinacija mjera na svim nivoima. Upravo iz tih razloga pozivao sam na uspostavljaje radne grupe za socio-ekonomski odgovor. Zadovoljstvo nam je da je Vijeće ministara to i uradilo. I sada treba da vidimo njeno konkretno djelovanje”, rekao je Sattler.
(N1 Info)