ZDK: Počela primjena prava na egzistencijalnu naknadu za demobilisane borce

U Zeničko-dobojskom kantonu i konkretno je otpočela primjena Uredbe o  pravu demobilisanih boraca  na egzistencijalnu naknadu, mlađih od 57 godina, koja je usvojena krajem marta tekuće godine.

„Svi oni koji su podnijeli zahtjev u aprilu i kojima je u procesu revizije potvrđeno prvostepeno rješenje, stekli su pravo na isplatu naknade od 1. maja tekuće godine“, pojašnjava resorni kantonalni ministar Fahrudin Čolaković.

„Pokušali smo olakšati cijelu proceduru prijavljivanja i dostavljanja dokumentacije u uslovima pandemije korona virusa, na način da je općinskim, odnosno gradskim službama dostavljen obrazac rješenja, a za neke dokumente dostava se vrši po službenoj dužnosti“, dodaje Čolaković.

Vlada ZDK je za isplatu mjesečnih naknada borcima mlađim od 57 godina prvobitno planirala 4,5 miliona za tekuću godinu, pri čemu je rebalansom budžeta ukupan iznos narastao na 5 miliona maraka.

Iznos naknade utvrđivat će se množenjem osnovice u iznosu od 4 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama i koeficijenta za obračun utvrđenog instrukcijom koju će donijeti Ministarstvo za boračka pitanja ZDK.

Procjena je da će ovo pravo sa područja Grada Zenica moći ostvariti od 1.000 do 1.200 bivših boraca.

Narednih mjeseci i godina svi demobilisani borci, koji napune 57 godine prelaze u nadležnost federalnog nivoa, što znači da automatski stiču pravo na naknadu po Zakonu o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica.(Š.B.)