Direktorica misije USAID-a u BiH posjetila Mašinski fakultet u Zenici

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici nastavit će realizaciju projekta izrade zaštitne opreme za potrebe zdravstvenih ali i drugih ustanova, saopćeno je prilikom današnje posjete direktorice misije USAID u Bosni i Hercegovini, Nancy Eslick, ovoj visokoobrazovnoj instituciji.

Direktorica Eslick posjetila je Kreativni laboratorij za podsticaj i razvoj poduzetničkih i inovativnih ideja Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici (IDEALAB), za koji je USAID donirao 3D printere za izradu vizira za zaštitu medicinskih radnika u borbi protiv koronavirusa.

„Studenti i profesori Mašinskog i Medicinskog fakulteta UNZE-a, od početka pandemije koronavirusa, u tom laboratoriju danonoćno izrađuju vizire te ih doniraju domovima zdravlja i bolnicama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine“, ukazao je prof. dr. Malik Čabaravdić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvalitete Univerziteta u Zenici.

Do sada je donirano oko 3.000 vizira.

„U ovim teškim vremenima moramo dijeliti poruke solidarnosti i nade. USAID radi sa vladama na svim nivoima i drugim institucionalnim partnerima, kako bi im pomogao da ojačaju svoj zdravstveni sistem, ali, također, da izrade i kapacitete koji bi bili u mogućnosti odgovoriti sprečavanju jačeg prodiranja Covida-19 u BiH. Od pojave Covida-19, Vlada SAD-a je opredjelila više od 900 miliona dolara pomoći, koja je prvobitno namjenjena za borbu protiv pandemije u 120 najugroženijih zemalja u svijetu. U to je uključena i BiH“, istakla je Eslick.

„U našem se timu nalaze studenti, asistenti i profesori sa Mašinskog i Medicinskog fakulteta. Naši su 3D printer uključeni 24 sata, a dnevno proizvodimo preko 50 vizira. Naš plan je da ne stajemo na ovome, sve dok traje pandemija“, izjavio je Belmin Hinović, apsolvent Mašinskog fakulteta u Zenici.(Šerif Babić)