Profesor Smajlović pisao premijeru Ganiću: Sramna odluka da se uz rad od kuće naplate putni troškovi

Zenički profesor i ekolog Akif Smajlović, uputio je otvoreno pismo premijeru Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirzi Ganiću, u kojem izražava svoje nezadovoljstvo povodom saznanja da su budžetskim korisnicima u ZDK, isplaćeni putni troškovi za posao koji su obavljali od kuće, kako je to naređeno Odlukama kriznih štabova FBiH, a povodom epidemije širenja korona virusa. Otvoreno pismo pročitajte u nastavku teksta.

“Danas sam saznao za skandaloznu odluku Vlade Zeničko-dobojskog kantona, da svim budžetskim uposlenicima koji su poslove obavljali iz svojih stanova isplaćujete troškove prevoza.

Vaša odluka je sramna iz više razloga. Sav teret ove krize izazvane pandemijom podnijeli su: penzioneri, jer im nije usklađena penzija što im po Zakonu MIO/PIO pripada; nezaposleni; radnici iz realnog sektora; frizeri, ugostitelji, stomatolozi i drugi.

Bilo bi korektno da od zaposlenika koji se finansiraju iz budžeta ZDK, zatražite sredstava za imaginarne putne troškove i da ta sredstva usmjerite gradskim kuhinjama na području Zeničko-dobojskog kantona. Očekujem objašnjenje”, stoji u otvorenom pismu profesora Smajlovića upućenog premijeru ZDK, Mirzi Ganiću.