Čerkez: Koje su bile najefikasnije mjere u borbi protiv pandemije u FBiH

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je danas govorio o novim mjerama povodom pandemije korona virusa i normalizaciji situacije u FBiH.

Danas je jedna od usvojenih mjera i ona o kretanju mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

“Dali smo preporuku da se liberalizuje ta mjera i da se mogu kretati. Sada su na ispitu građani. Naša savjest i naše pridržavanje mjera je na ispitu i vidjećemo kako će se odvijati”.

“Činjenica je da ćemo mi sa liberalizacijom imati porast pozitivnih osoba, to se očekuje. Na nama je da to pratimo i reagiramo. Ukoliko dođe do određenih kriza, morat ćemo povlačiti određene mjera”, kazao je.

“Izbjegli smo skok i rast, tome su doprinijeli stanovnici koji su poštovali mjere. Dva ključna elementa: Mi smo donijeli u pravo vrijeme mjere, i mjere za starije ljude”.

Najefikasnija mjera borbe?

“Koja je bila najefikasnija mjera; to je bilo povlačenje osoba od 65 plus godina u izolaciju, kao i mlađih od 18 i obustava nastave. Te mjere su nas na neki način spasile od većeg eksponencijalnog rasta”.

Školovanje će možda izgledati drugačije.

“Ovo je prilika da se pripremimo za jesen, za možda drugačiji model školovanja. Morat ćemo nešto uraditi da budemo spremni, i da uvijek budemo spremni za online nastavu. Može se desiti scenario kada ćemo morati određene restrikcije”.

Čerkez poručuje da je trenutno normalizovanje stanja tek jedna od uspješno dobijenih bitki.

“Ako budemo nosili maske, držali se mjera, ja sam siguran da ćemo se uspješno odbraniti od korona virusa. Ovo je tek jedna dobijena bitka, tek dio uspješne akcije koju smo imali”.

“Još dugo ćemo živjeti drugačije, ne sviđaju mi se prognoze WHO-a o pitanjima vakcine. Neki kažu da će ovo trajati i do dvije godine”. (N1 Info)