BNP Zenica: 19. Festival BH drame online od 01.-07. juna

Ovogodišnji, 19. Festival bh. drame biće realizovan on line, u periodu od 01. do 07. juna, najavljuju iz Bosanskog narodnog pozorišta.

“To znači da sve sadržaje koje ponudimo na ovom Festivalu digitaliziramo i pretvaramo u jednu novu formu i na taj način preko zvaničnog YouTube kanala BNP Zenica nudimo našim gledaocima, a u saradnji sa RTV Zenica, medijskim partnerom, emitujemo ih i na programu ove medijske kuće”, pojašnjava Miroljub Mijatović, direktor pozorišta u Zenici.

“Dosad je u fokusu Festivala bh. drame bio dramski tekst i pozorišne predstave nastale po tekstovima domaćih dramskih pisaca, a ove godine fokus je isključivo na dramskom piscu i na drami, te ćemo napraviti scenska čitanja izabranih dramskih tekstova bh. autora kao i razgovore sa tim autorima”, ističe direktor BNP u Zenici.

“Ove godine uvedena je i Nagrada za najbolji dramski tekst bh. autora,  konkurs je raspisan u aprilu prošle godine, na koji je stiglo 20 radova, a žiri će zvaničnu odluku objaviti na samom otvaranju Festivala bh. drame, 01. juna”, naglašava Miroljub Mijatović, direktor pozorišta u Zenici.

I ovaj put, ali on line, biće organizovani i prateći programi kao što su promocije knjiga, izložbe pozorišnih fotografija pet zeničkih fotografa, in memoriam doskorašnjem kolegi Nedžadu Fejziću, te okrugli sto sa direktorima regionalnih festivala nacionalnih drama.(Vesna J.)