Zašto još nisu počela testiranja na COVID-19 u Kantonalnoj bolnici Zenica?

Prema posljednjim podacima, 19 pacijenata zaraženih korona virusom smješteno je na Infektivni odjel Kantonalne bolnice Zenica, dok je 89 osoba smješteno u izolatorij.

Prema riječima  Rasima Skomorca, direktora Kantonalne bolnice Zenica, svi pacijenti su pod adekvatnom zdravstvenom zaštitom, te nema pacijenata na respiratoru.

Kantonalnoj bolnici u Zenici isporučen  je CT aparat u okviru nabavke medicinske opreme kao dio odgovora na pandemiju virusa COVID-19.

„U petak je isporučen jedan CT aparat koji će biti stavljen u funkciju u toku narednih nekoliko dana, tačnije,  čim se završe radovi koji se moraju obaviti kako bi se aparat mogao smjestiti. Isti dan smo deinstalirali i stari rendgen koji je bio u tom prostoru. CT i mobilni RTG aparat kojeg očekujemo ovih dana veoma su značajni  iz razloga što će omogućiti poseban put za dijagnostiku COVID pozitivnih pacijenata, što je izuzetno važno u ovoj situaciji kako bi izbjegli eventualno širenje zaraze, dok će u budućnosti ubrzati dijagnostiku pacijenata koji se nalaze na Odjelu za interne bolesti “ kazao je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Iako je prije 20-ak dana najavljeno da će testiranja na COVID-19 biti rađeni u Zenici, PCR laboratorij Kantonalne bolnice je spreman ali testiranja još nisu počela.

„Za zvaničan početak rada laboratorija još  se čeka odobrenje Federalnog ministarstva bez kojeg ne smijemo izdavati nalaze testiranih pacijenata“, rekao je Skomorac.

Već dugo traju aktivnosti na transformaciji ove zdravstvene ustanove u Klinički centar, tim povodom direktor Rasim Skomorac je istakao da je u proceduri izmjena  Pravilnika o radu i Sistematizaciji koja će omogućiti da se ispune zadati kriteriji Federalnog ministarstva te se nada da će ovaj put odgovor biti pozitivan.  (I.N./S.H.)