Kako su respiratori od Novalićevog “vrha ponude” stigli do neupotrebljivosti za pacijente u bolnici

“Ovo je 100 respiratora koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši. Ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, što bi rekli dupli”, poručio je Novalić građanima.

Federalni premijer je tvrdio i da se radi o specifičnoj robi koju je FBiH uspjela nabaviti, iako svi u svijetu imaju problema s nabavkom.

“Svi u svijetu imaju problema s nabavom ove medicinske opreme. Najbolja donacija koju vam neko može pružiti jeste koju sami možete ostvariti. Ovo je Vlada FBiH kupila za 10,5 miliona KM. Vjerujemo da će biti dostatan i ovo nam daje sigurnost da ćemo, ako bi ne daj Bože eksplodiralo, da imamo kapacitete u zdravstvenom sektoru”, dodao je.

No, nedugo nakon pošiljke počelo je raskrinkavanje sumnjive nabavke kineskih respiratora. Od svih koraka nabavke pa do kvalitete uređaja i njihove namjene.

Upitan u jednom televizijskom gostovanju (tri dana nakon događaja na aerodromu) da li zna kakvi su respiratori kupljeni, Novalić je odgovorio: “Sve su to pitanja za Civilnu zaštitu”, dodavši da je ponosan jer se zaboravlja činjenica da je FBiH prva u jugoistočnoj Evropi nabavila respiratore te pozvao istražne organe da ispitaju sve.

A da federalni premijer nije govorio tačne informacije, da ne kažemo istinu, potvrdilo je vještačenje respiratora. Naime, kako je danas saopćilo Tužilaštvo BiH u nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

Netačno je u javnosti govorila i pomoćnica direktora FUCZ-a Sanita Alagić koja je ubjeđivala da se radi o kvalitetnim medicinskim uređajima te da je “Srebrena malina” odradila sjajan posao. Također je, podsjetimo, optužila medije da se neopravdano bave ovom temom i od nje prave aferu. A da mediji nisu pogriješili kada su posumnjali u “mutne radnje” govori informacija da službenici državnog tužilaštva i SIPA-e rade punom parom na ovoj istrazi.

Prvi čovjek FUCZ-a Fahrudin Solak je u svom jedinom obraćanju rekao da je FUCZ, u skladu sa naredbama Federalnog štaba i prethodnim saglasnostima Vlade, vršila nabavku svih sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje te da je u procesu nabavke respiratora ugovor potpisan sa kompanijom koja je jedina mogla garantovati da će nam respiratori stići u traženom roku. Vrijedi reći da su rokovi za isporuku (iz ugovora) probijeni, a da kompletna pošiljka ni danas nije stigla.

“Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja nadam se da će sudski organi ubrzo dati svoje konačno mišljenje”, rekao je Solak.

Sada se postavlja pitanje za koji nivo upotrebe se koriste respiratori vrijedni 10,5 miliona KM i kome mogu pomoći?

Almir Badnjević, doktor nauka iz područja biomedicinskog inženjerstva i ekspertnih sistema, te direktor Verlaba (mjeriteljska laboratorija) je još krajem aprila izjavio da se uvezeni respiratori ne koriste na odjeljenjima intenzivne njege, što je danas i potvrđeno.

On je tada kazao kako se sporni model respiratora uglavnom koristi kao “emergency”, tačnije koristi se u hitnim slučajevima i hitnim kolima, te da se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege.

Podsjetimo da preostalih 20 respiratora još nije stiglo u našu zemlju, a onih 80 se i dalje nalazi u skladištu te se u slučaju potrebe ne mogu koristiti bez obzira što je Federalni štab civilne zaštite čak na papiru izvršio i raspodjelu respiratora zdravstvenim ustanovama u ovom bh. entitetu.