Gradonačelnik Kasumović poručio: “Moj zadatak je da štitim interese građana Zenice”

Nakon što je Općinski sud u Zenici rješenjem od 9. marta ove godine potvrdio da su nekretnine koje trenutno koristi JU Kantonalna bolnica Zenica i na kojima planira realizaciju projekata povećanja energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica te projekata javno-privatnog partnerstva, u vlasništvu Grada Zenica, javnosti se obratio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Svima u Zenici je poznato da su nekretnine koje koristi Kantonalna bolnica Zenica vlasništvo Grada, jer su građani Zenice kupovali to zemljište i na njemu gradili objekte. Općinski sud u Zenici je već jednom donio rješenje da se dozvoljava upis ovih nekretnina u korist Grada Zenica. Međutim, JU Kantonalna bolnica Zenica izjavila je žalbu i Kantonalni sud Zenica donio je rješenje kojim se predmet vraća na ponovni postupak. Ali i u ponovljenom postupku Općinski sud Zenica potvrdio je da su predmetne nekretnine vlasništvo Grada Zenica“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Naveo je kako se ovdje radi o javnom interesu građana Zenice te da ne može biti govora o tome da se nekretnine uknjižuju kao vlasništvo Zeničko-dobojskog kantona. Obrazložio je to na način da u vrijeme kada su građani Zenice svoja sredstva izdvajali za kupovinu zemljišta kantoni nisu ni postojali. Također je iznio svoj stav prema kojem smatra da je opstanak kantonalnog uređenja Federacije BiH neizvjestan.

Gradonačelnik Kasumović je naglasio kako JU Kantonalna bolnica Zenica i sada koristi nekretnine bez ikakve naknade.

Dalje je dodao: “Dok sam ja gradonačelnik Zenice, niko nesavjesno neće upravljati imovinom građana Zenice. Pravila se moraju poštovati. Gradska uprava Zenice spremna je podržati projekte Kantonalne bolnice Zenica. S naše strane neće biti nikakvih opstrukcija. Spremni smo dati bolnici pravo građenja, ali vlasništvo na nekretninama ne možemo dati besplatno. Zadatak Gradske uprave Zenica i mene kao gradonačelnika je da štitimo javni interes naših građana“.

Ponovio je kako je osnovni uslov Grada Zenica za prenos vlasništva nad zemljištem i objektima u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica da Vlada Zeničko-dobojskog kantona preuzme obavezu finansiranja realizacije jednog infrastrukturnog projekta od društvenog značaja za sve građane Zenice.

Osvrnuo se i na činjenicu da je JU Kantonalna bolnica Zenica i na posljednje rješenje Općinskog suda Zenica doneseno u korist Grada Zenica uložila žalbu.

Kao legalista smatram da je legitimno pravo Kantonalne bolnice da iskoristi dozvoljene zakonske odnosno pravne lijekove. Gradska uprava Zenice ne komentariše i ne raspravlja o odlukama sudova. Nismo to dosad činili, pa nećemo ni ovaj put“, zaključio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Na kraju je istakao da je Gradska uprava Zenica još uvijek otvorena da se pitanje vlasničko-pravnih odnosa na nekretninama koje koristi JU Kantonalna bolnica Zenica riješi sporazumnim putem te da je interes Grada Zenica da bolnica u Zenici postane klinički centar i da svi građani Zenice, kao i cjelokupnog područja Zeničko-dobojskog kantona imaju vrhunske zdravstvene usluge.