Faruk Hadžić: Korona-zakon je potpuno zakasnio, hitno potrebne mjere za podizanje zaposlenosti

Korona-zakon ili službeno Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa danas je usvojen na Domu naroda FBiH, a opći zaključak je kako se s njegovim donošenjem značajno zakasnilo.

Analitičar Faruk Hadžić za portal Klix.ba kaže kako s obzirom da će ubrzo biti gotovo dva mjeseca od zabrane rada za dio pravnih lica u FBiH, a time zaustavljanja i privredne aktivnosti, otpuštanja velikog broja radnika, što je ugrozilo sistem naplate poreza i doprinosa, stav progresivnog dijela struke da je neobjašnjivo da prve hitne, ekonomske mjere pomoći privredi nisu donesene do kraja marta, jer bi do sada one imale efekte.

“Donošenje prvih ‘hitnih’ mjera u maju je potpuno zakašnjelo, onih mjera koje su trebale pomoći da ne dođe do masovnog otpuštanja, ali i da se pomogne radnicima u isplati plata. Ozbiljnost krize nalaže donošenje ozbiljnog zakona, a ne polovičnih rješenja”, smatra Hadžić.
U ovoj situaciji ne može se prihvatiti stav “da je bolji bilo kakav zakon, nego nikakav”, nastavlja on, pogotovo što je struka, poslodavci, mali privrednici, profesori, sindikati, pa i mnoge političke stranke, nudile konkretne dorade, kako bi ovaj zakon bio bolji.

“Obzirom da su mnoge firme otpustile radnike, sada nam trebaju hitne mjere za podizanje zaposlenosti, ali i dodatno sprečavanje otpuštanja”, zaključio je Hodžić.