Neuobičajno tih 1. maj u Zenici: Izletišta pusta, građani ispoštovali preporuke nadležnih

Zeničanke i Zeničani tradicionalno Prvi maj dočekuju na obalama rijeka uz roštilj i druženje.

Ove godine situacija potpuno drugačija. Zbog mjeseca Ramazana, ali i svih mjera izdatih u okviru suzbijanja širenja korona virusa omiljena mjesta za sjesti i potpaliti roštilj, kao što su Kamberovića polje, Ada, Babina rijeka, doslovno su pusti. Naša terenska ekipa je uspjela pronaći samo dvije grupe ljudi koji su uz rijeku sjedili uz roštilj i to u Babinu. Zijad Šut kaže da na isto mjesto dolazi 20 godina i da nije želio prekinuti tradiciju, te da će nakon prijepodnevnog roštilja, kući.
„Prvi maj za mene je jedan od većih praznika izuzimajući vjerske. Vjerski praznici su duhovna hrana, a ovi praznici su nešto uz što smo odrasli i ne damo da padne u zaborav. Ovdje smo već 20 godina svaki Prvi maj u šest sati, jutarnja kafica, onda ostalo što ide, uživanje uz poj ptica, osmijeh dobrih i dragih ljudi”, kaže Zijad Šut, jedan od rijetkih Zeničana koje smo zatekli na obali uz rijeku.

Ovaj Prvi maj dočekali smo u specifičnim uslovima zbog korona virusa.

„Korona virus je došla nepozvana, koliko smo spremni vrijeme pokazuje. Nama treba biti jasno, svako mora voljeti sebe i zaštiti sebe, a samim tim štitimo i ostale. Prvi maj je došao, a muabarek Ramazan je, korona virus, stanje u državi i svijetu, stanje na planeti i onda treba paziti na sebe u svemu tome da ne dobiješ dijabetes, visok tlak. Mora se naći odušak”, poručuje Šut.
Generalno, sugrađani su još jednom pokazali visok stepen odgovornosti, te su ostali kod svojih kuća poštujući sve preporuke kriznih štabova.(Nedžad G.)