Zenica: Od 23. marta bez posla ostalo 1.078 osoba

Sa 23. martom, kada je Biro rada Grada Zenice, nakon stupanja na snagu naredbi Kriznog štaba Federacije BiH, počeo na dnevnoj bazi voditi evidenciju, nezaposlenih je na prostoru Grada Zenice bilo 18.090 , dok je sa jučerašnjim datumom evidentirano 19.168 nezaposlenih osoba, podaci su Biroa rada Zenice.

„Ovo znači da je za malo više od mjesec dana broj nezaposlenih na ovom prostoru neto povećan za 5,95 posto, jer su u ovom periodu prijavljene 1.363 osobe, a odjavljene 285 i to zbog zaposlenja, ali i preseljenja u drugu općinu“, navodi Saudin Burić, šef Biroa rada Grada Zenice.

U periodu od 23. marta sa jučerašnjim danom ovaj Biro zaprimio je 1.015 zahtjeva za novčane naknade, dok je u aprilu prošle godine ovih zahtjeva bilo je 165, što sveukupno činjenično govori o negativnom uticaju korona virusa na stanje nezaposlenosti na prostoru Grada Zenice.

„U početnom periodu najviše su otpuštani ugostetiljski radnici, koji su se tada u većem broju prijavljivali na evidenciju nezaposlenih, a kako je vrijeme odmicalo otkaze radnicima davale su i pojedine firme, koje su čak i dobro poslovale prije situacije sa korona virusom“, pojašnjava Saudin Burić, ističući da su otpuštani i pojedini radnici sa dotadašnjim radnim stažom od 12 ili 15 godina.(Vesna J.)