Zeničanka nakon 12 dana napustila karantin: Ne znam jesam li negativna

Dvanaesti dan u karanteni, među ukupno 86 Zeničana, Hotel Zenica napustila je i Dženita Šabanović. Nakon četiri mjeseca razdvojenosti od svoje porodice, svih peripetija, štrajka glađu, zbunjujućih informacija, iščekivanja rezultata testiranja koji još nikada nisu došli, iznenadno ukidanje karantena je doživjela kao dodatni šok.

„U hotelu su nam jučer rekli da neće niko od prisutnih biti pušten kući, da bi se nakon sat vremena proširila vijest da se karantin zatvara. Onda su nam rekli da u pet budemo spremni i da će nam rješenja pri izlasku biti spremna. Naravno, ni to se nije dogodilo. Došla sam kući, nemam rješenje, nemam test da li sam pozitivna ili negativna. Bilo nas je još, muškima su svi testovi bili negativni, a mi žene nikad nismo saznale da li je naš test negativan“, kaže Dženita.

Porodica Šabanović vjerovatno će napustiti Bosnu i Hercegovinu, a Dženita najavljuje i tužbu protiv države zbog nehumanog tretmana i uskraćivanja ljudskih prava.

„Dolje su nas držali danima, nisu nam rekli ni zašto, sve se desilo iznenada. Otkad sam došla svojoj kući, vjerujte, ne mogu da spavam. Psihički, sve je to veliko opterećenje“, kaže nam Dženita.

Iz deset hotela i motela na području Zeničko-dobojskog kantona, u obaveznu kućnu izolaciju jučer je trebalo da je upućeno ukupno 210 građana. S druge strane, još nisu poznati rezultati testiranja, kojem su u međuvremenu podvrgnuti građani smješteni po karantenama na području Zeničko-dobojskog kantona. (Sanja Stević)