Osam zdravstvenih radnika među 39 novooboljelih u RS-u

U Republici Srpskoj novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 39 osoba, pa je do sada ukupno pozitivnih u tom bh.entitetu 656, oporavljenih 342, dok su 23 osobe preminule od posljedica oboljenja Covid-19.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite naglašavaju da je u posljednja 24 sata izvršeno testiranje 765 laboratorijskih uzoraka iz 38 općina u tom bh.entitetu, što je do sada najveći broj obrađenih uzoraka u jednom danu.

Iz Banje Luke su 23 novooboljele osobe, po tri su iz Laktaša i Prijedora, po dvije iz Gradiške i Kotor Varoši i po jedna osoba je iz Doboja, Prnjavora, Kozarske Dubice, Oštre Luke, Pala i Kalinovika.

Kod većine osoba kod kojih je potvrđen novi virus korona riječ je o bliskom ili porodičnom kontaktu sa ranije potvrđenim slučajevima, dok dio osoba nije moglo da navede epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem.

Riječ je o 16 osoba ženskog i 23 muškog pola. Tri žene starije dobi, deset žena srednje i tri su mlađe. Osam muškaraca je starije životne dobi, 12 srednje, a tri osobe su mlađeg uzrasta.

Među potvrđenim slučajevima je i osam medicinskih sestara i tehničara (šest iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i dvije iz bolnice u Gradišci).

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 130 zdravstvenih radnika iz Banje Luke, Gradiške, Istočne Ilidže, Doboja, Trebinja, Laktaša, Bosanskog Broda, Stanara, Prnjavora, Prijedora, Dervente, Teslića, Ugljevika, Sokoca i Rogatice i ti nalazi su negativni.

Testirano je i ukupno 65 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, a pozitivnost je potvrđena kod jedne radnice u Domu za starija lica u Kalinoviku.

(Vijesti.ba / FENA)