11.3 C
Zenica
Ponedjeljak, 28 Septembra, 2020
Naslovnica Aktuelno “On je malo lud”: Poznati robijaš Elvir Šabanović Moca pobjegao iz zeničkog...

“On je malo lud”: Poznati robijaš Elvir Šabanović Moca pobjegao iz zeničkog KPZ-a

Foto: Screenshot

Elvir Šabanović Moca, jedan od najpoznatijih osuđenika u zeničkom Kazneno-popravnom zavodu, pobjegao je jučer iz te kazneno-popravne ustanove.

On je tačnije “išetao” iz zatvora jer se u posljednje vrijeme nalazio u vanjskom paviljonu, gdje se nalaze najprimjereniji osuđenici, kojima je ostalo malo vremena do izlaska i koji su uglavnom na radnoj obavezi.

Informaciju je za Faktor potvrdio direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić, koji nam je kazao da se Šabanović jučer oko 15 sati “ničim izazvan” udaljio sa “Ekonomije”, gdje je radio u plastenicima.

“Mi smo ga tražili oko sat vremena na tom području i onda smo raspisali potjernicu. Ovim je samo sebi napravio štetu”, kazao je Kahrić, te dodao da se ne bi iznenadio da se Šabanović sam pojavi u KPZ-u.

Ukoliko bi to bio slučaj, kazna bi bila blaža, a ukoliko ga pronađe i dovede policija slijedi mu 20 dana samice i više nikad ne bi mogao boraviti u vanjskom paviljonu i ukida mu se uvjetna kazna.

Pojasnio je da je Šabanoviću, koji je osuđivan uglavnom zbog krađa i razbojništava, ostalo još oko šest mjeseci kazne, a svi osuđenici koji se zbog svog primjerenog ponašanja premjeste u vanjski paviljon dobiju po tri mjeseca uslovno od direktora zatvora.

“Osuđenici koji su u vanjskom paviljonu uvijek mogu pobjeći, ali to uglavnom ne rade. Ima ih oko 100, a to su radnici Ekonomije u zatvoru, u Peharama, Begovom Hanu, radnici koji rade na održavanju grijanja, struje, bravari i radnici u društvenom restoranu”, pojasnio je Kahrić.

Šabanović je široj javnosti postao poznat nakon dokumentarne emisije “Prokleta robija” o zeničkom zatvoru u kojoj govoreći o jednom kolegi zatvoreniku govori kako “nije monstrum, nego je malo lud”.