4.5 C
Zenica
Petak, 19 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno Zenica: Apel građanima da se suzdrže od samoinicijativnih aktivnosti na javnim zelenim...

Zenica: Apel građanima da se suzdrže od samoinicijativnih aktivnosti na javnim zelenim površinama

Redovnim nadzorom, a i od strane izvođača na javnim zelenim površinama, kao i samih građana, Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslova Grada Zenica informisana je da u posljednje vrijeme na javnim zelenim površinama u gradu dolazi do izražene uzurpacije istih na način da se od strane građana na nepropisan način vrši sadnja grmlja, drveća i sadnica voća.

Nasumična, nestručna i neodobrena sadnja, direktno ugrožava komunalne podzemne instalacije i otežava održavanje javnih zelenih površina. Sadnice se nerijetko sade neposredno uz stambene objekte što u budućnosti može ugrožavati stabilnost objekata i remetiti uslove stanovanja, a sve navedeno često dovodi i do narušavanja i međuljudskih odnosa.

Napominjemo da Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove o svemu navedenom kod održavanja javnih zelenih površina itekako vodi računa, a posebna pažnja se posvećuje odabiru vrsta sadnica za određene lokacije, te ovaj apel smatramo opravdanim.

Uzimajući u obzir da su Odlukom o komunalnom redu Grada Zenice aktivnosti uređenja zelenih površina povjerene nadležnom komunalnom preduzeću, a iste se vrše u skladu sa utvrđenim Programom održavanja zelenih površina, ovim putem apelujemno na građane da se suzdrže od samoinicijativnih aktivnosti na javnim zelenim površinama kako bi se izbjegle sve negativne konotacije prouzročene ovim postupcima.

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica

Hide picture