Jakub ef. Salkica: Iskoristimo blagoslovljeno vrijeme u namazu i dovi Gospodaru

Danas je prvi dan  muberak ramazana 1441. hidžretske, odnosno 2020. godine. Muslimani ovaj najodabrniji mjesec u godini, mjesec posta, Kur'ana, Božije milosti i oprosta, bogobojaznosti, zekata i sadekatu-l-firtra, dočekuju u specifičnom ambijentu i iskušenjima, pod mjerama zaštite od širenja epidemije korona virusa, koje, između ostalog, uključuju zabranu kretanja i okupljanja. Praktično sve se svelo na kućnu atmosferu i ambijent, u krug porodice.

Zbog korona virusa džematske aktivnosti su svedene na minimum, nema uobičajenih namaza u džamijama, džume petkom i teravija u ramazanu, ali to ne znači da je džematski život stao i zamro. Naprotiv, i tokom odabarnog mjeseca ramazana vjernici najbolje znaju kako da najkorisnije provode vrijeme i u vanrednim okolnostima, a imami će biti na raspolaganju džematlijama svakog dana, od podne do ikindije.

A sve ovo što nam je donijela i uzrokovala pandemija korona vriusa ne mora i ne bi smjela biti prepreka da i u ramazanu mislimo i pomažemo naše najmilije, komšije i prijatelje, posebno da budemo od pomoći bolesnim i nemoćnim osobama.

U poruci glavni imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica, Jakuba ef. Salkice ističe da svako od nas u ramazanu treba posebno iskoristiti blagoslovljeno vrijeme u namazu i dovi Gospodaru da nas izbavi iz trenutnog stanja i da nam podari snagu istrajnosti da osjetimo ljepotu Njegove blizine, milosti, oprosta i nade, a nagradu za post i druge ibadete zna samo naš Gospodar.

– Gospodar naš je mjesec ramazan učinio posebnim za sve nas, za sve ljude na dunjaluku. U njemu niko neće biti izuzet od milosti Gospodara i njegovog beskrajnog oprosta ako se istinski obračuna sa samim sobom, iskreno učini teobu, pokajanje i djelom svojim potvrdi vjerovanje u Gospodara svih svjetova. Poslanik nam kaže da, ko istinski isposti mjesec ramazan obračunavajući se sa sobom i vjerujući bit će mu oprošteni svi grijesi koje je prije učinio. Upućujemo dovu dragom Bogu da Kur'anske poruke usadi u naša srca kako bismo bili oni koji nesreću i zlo ne zaslužuju i ne doživljavaju nego kao znak i opomenu. Molimo da ramazan dočekamo smireno i čista srca. Ne zaboravimo svoje obaveze namaza, posta, zekata i sadekatu-l- firtra jer ih je Allah dž.š. učinio obaveznim pa ih i izvršavajmo.

Gospodaru, obaspi nas bereketom tvoje milosti i oprosta kojeg si obećao onima koji se raduju u ibadetima mjeseca Ramazana. Ramazan šerif mubarek olsun! (B. Dorić)