Kantonalna bolnica Zenica dobit će 2.000 testova na korona virus

S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusa (Covid-19) danas je održana sedma hitna izvanredna elektronska sjednica Federalnog stožera civilne zaštite (FSCZ) na kojoj je donijeto sedam novih naredbi.

Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) je naređeno da izvrši raspodjelu testova na koronavirus, i to Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (2.800 testova), bolnici Zenica (2.000 testova), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (1.800 testova) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (1.500 testova).

Drugom naredbom FUCZ se obavezuje da izvrši raspodjelu medicinskih sredstava zavodima za javno zdravstvo Unsko-sanske, Hercegovačko-neretvanske i Zeničko-dobojske županije (Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica), i to po 1.200 transportnih medija i po 1.200 briseva, Zavodu za javno zdravstvo Sarajevske županije 1.800 transportnih medija i isto toliko briseva, Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije 700 transportnih medija i 700 briseva, i zavodima za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke i Bosansko-podrinjske županije po 600 transportnih medija i po 600 briseva.

Na današnjoj sjednici FSCZ naređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu milijun jednokratnih kirurških maski iz donacije Vlade Malezije svim županijskim stožerima civilne zaštite na području Federacije BiH.

Po drugoj naredbi iz iste donacije Vlade Malezije FUCZ je zadužena da Ministarstvu obrane BiH isporuči 200.000 a Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova 30.000 jednokratnih zaštitnih maski.

FUCZ treba da stavi na raspolaganje tisuću jednokratnih sterilnih zaštitnih odijela i 20 tisuća zaštitnih maski sa filterom županijskim stožerima civilne zaštite Unsko-sanske, Posavske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Bosansko-podrinjske, Srednjobosanske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Sarajevske u HB županije.

FUCZ je naređeno da isporuči određen broj rukavica i maski Federalnoj novinskoj agenciji (FENA), Agenciji za privatizaciju Federacije BiH, i po 50 zaštitnih maski sa filterom Federalnoj upravi policije, Obavještajno – sigurnosnoj agenciji BiH i Federalnoj upravi za inspekcijske polove.

I u sedmoj današnjoj donijetoj naredbi zadužuje se FUCZ da Stomatološkom fakultetu u Sarajevu stavi na raspolaganje određeni broj višekratnih odijela, vizira, zaštitnih maski, rukavica i sredstvo za dezinfekciju, priopćeno je iz Federalnog štaba civilne zaštite.