3.9 C
Zenica
Subota, 20 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno U FBiH najavljeno ukidanje određenih restrikcija, promjene moguće već naredne sedmice

U FBiH najavljeno ukidanje određenih restrikcija, promjene moguće već naredne sedmice

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je na prostoru FBiH u protekla 24 sata testirano 416 uzoraka, od kojih je deset bilo pozitivno na COVID-19.

“Tako da je sa današnjim danom na prostoru FBiH testirano 9.957 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 739 osoba. Nešto češće je COVID-19 potvrđen kod žena, 54 posto, dok je kod muškaraca to 46 posto. Što se tiče raspodjele po kantonima, distribucija izgleda ovako: HNK 227 potvrđenih slučajeva, Kanton Sarajevo 99, ZDK 98, Tuzlanski kanton 82, ZHK 75, USK 66, Kanton 10 36, SBK 33, BPK 20 i Posavski kanton tri. Trenutno na bolničkom liječenju u FBiH bilježimo 67 pacijenata koji su pozitivni na COVID-19, od kojih je devet na respiratoru”, izjavio je Pehar.

Do sada je, dodaje, oporavljeno 115 pacijenata, a potvrđeno je 30 smrtnih slučajeva izazvanih ovim virusom.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je dodao da smo već treći mjesec u borbi sa koronavirusom, te da je epidemija do sada u potpunosti iskontrolirana.

“U narednom periodu smo razgovarali i o popuštanju mjera. Da se ovo ne bi pogrešno shvatilo, popuštanje mjera ne znači vraćanje na stari način života. Vrlo jasno moramo našim sugrađanima reći da ćem,o mi još duži vremenski period živjeti pod određenim restrikcijama. Sve ono što ublažavamo, ne znači eliminiranje zaštite, ali ni zaštite stanovništva. Još dugo vremena ćemo nositi i maske i rukavice, morat ćemo se ponašati odgovorno, držati distancu, povećati mjere opće higijene. Međutim, sigurno je da mjere koje predviđamo će malo olakštati život stanovnika u BiH”, kazao je Čerkez.

Istaknuo je da je koronavirus promijenio živote i da će to još duži period trajati. Kazao je da se razmatra omogućavanje osobama treće dobi izlazak van domova.

“Naravno, odredit će se koliko će puta sedmično biti taj izlazak, na koji način, ali ne samo osobama treće životne dobi nego i mlađim osobama. Sve mjere koje budemo uvodili, gledat ćemo da uvodimo na period od 15 dana, tako da možemo pratiti efekte i da budemo spremni, ukoliko nam se počnu dešavati neželjene situacije, da možemo brzo intervenirati”,  pojasnio je Čerkez.

Epidemija, tvrdi, nije ni blizu kraja i situacija se mora kontinuirano pratiti da bi se moglo adekvatno reagirati.

“U razmatranju su i određena zanimanja, pogotovo samostalno djelatnosti, zanimanja trgovaca i manjih obrta koji nemaju veliki promet na način kako bi mogli vratiti i kako bi se lagano vraćali ekonomiji. I o tome razmišljamo i već imamo određene planove i mislim da ćemo vrlo brzo, možda i naredne sedmice, predložiti skidanje određenih restrikcija i omogućavanje normalnijeg života”, izjavio je Čerkez.

Faktor.ba

Hide picture