Čerkez: Izbjegli smo eksponencijalni rast, u narednom mjesecu idemo u popuštanje mjera

Foto: Fokus.ba

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je kako je u protekla 24 sata izvršeno je 549 testiranja te potvrđeno novih 18 zaraženih.

“Broj zaraženih u Federaciji je porastao na 681, a dosad je ukupno izvršeno 8.473, Najviše zaraženih ima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 215, slijedi KS s 90 i TK s 82”, izjavio je Čerkez.

On je izvjestio i kako je broj hospitaliziranih trenutno 69, a devet pacijenata se nalazi na respiratoru.

“Imamo i 84 oporavljena pacijenta. Statistike pokazuju da je od 28 preminulih njih 19 bilo starije od 65 godina”, kazao je Čerkez.

On je kazao kako su radili istraživanje u kojem su statističke pokazatelje evropskih zemalja poredio s našima.

“Uzeli smo zemlje Englesku, Italiju, Francusku, Njemačku i jednu zemlju iz regije – Albaniju koja ima stabilne prilike. U svim ovim zemljama nakon 100 slučaja je došlo do eksponencijalnog rasta dok je BiH i dalje zadržala linearni rast”, kazao je.

Kad govorimo o oboljevanju, nastavio je, u FBiH na 100 hiljada je 28 zaraženih, u RS-u je značajno više 36,17.

“Ako se poredimo sa susjednim zemljama opet smo bolji. Hrvatska ima 42, Srbija ima 90, a Njemačka za koju se smatra da ima dosta dobar odgovor ima 99 oboljelih na 100 hiljada stanovnika”, izjavio je.

Čerkez je kazao kako je cilj da se u narednom mjesecu popuste mjere, a sve na bazi analize koja će biti urađena.

“Cilj nam je da ostanemo u ovom linearnom rastu, da ne bi u septembru opet imali negativnu situaciju. Naredne sedmice ćemo gledati šta možemo popuštati jer smo svjesni da je i našem stanovništvu izolacije već previše. Pokušat ćemo naći modalitete kao što rade i sve druge zemlje”, najavio je Čerkez.

Klix.ba