Stres zbog trenutnog stanja utiče na hipertenziju, ljekari savjetuju redovne kontrole

Visok krvni tlak, dijabetes i kardiovaskularne bolesti, prema kliničkim profilima bolesti najčešće su povezane sa slučajevima obolijevanja od novog korona virusa.

Hipertenzija ili visok krvni tlak je prisutna kod velikog broja pacijenata. Simptoma hipertenzije ima više, a najčešće se otkriva kada su simptomi koji upućuju na visok krvni tlak već izraženi. Osobe koje imaju hipertenziju često osjećaju glavobolju, vrtoglavicu i problem sa vidom. Često može da bude i asimptomatska, odnosno da pacijenti nemaju nikakve simptome koji bi ih upozorili na povišen krvni tlak.  Stoga,  najvažniji  faktori  prevencije su uvođenje zdravih životnih navika, ali i redovno mjerenje krvnog tlaka.

„U trenutno situaciji u kojoj se nalazimo veoma je važno da pacijent redovno mjeri krvni tlak, da vodi evidenciju te da vrši telefonske konsultacije sa svojim porodičnim ljekarom ukoliko postoje odstupanja od normalnih vrijednosti. Također, važno je i promijeniti ishranu, odnosno, smanjiti  prevelik unos soli i  zasićenih masnoća kako bi prehrana bila adekvatna obzirom da je smanjena fizička aktivnost“, kazao je Keserović Admir, specijalista porodične i opće medicine.

Ipak, često je pogrešno vjerovanje da tlak trebaju kontrolisati isključivo starije osobe.

„Često se preporučuje i mlađim osobama od 18 do 40 godina da povremeno provjeravaju krvni tlak, a naročito osobe čija porodična anamneza pokazuje da se hipertenzija javljala kod roditelja ili nekog drugog člana porodice“, dodao je Keserović.

Pandemija korona virusa kod građana izaziva stres koji dodatno utiče na hipertenziju, stoga ljekari apeluju na sve građane da ostanu kući jer će na taj način sačuvati svoje ali i tuđe živote. (Irdina Nezić)