KŠCZ ZDK: Usluge na šalterima do petka pružati samo penzionerima

zdk.ba

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, na današnjoj 10. vanrednoj sjednici, izdao je preporuku svim bankama, telekom operaterima, poslovnicama BH pošta i poslovnicama Elektrodistribucije na području ovog kantona da u periodu od 8,00 do 12,00 sati do petka, 10. aprila, pružaju usluge na šalterima isključivo penzionerima.

Svi navedeni subjekti su obavezni organizirati poslovanje bez gužvi, osigurati preporučeni razmak klijenata, kao i poštivanje higijensko-epidemioloških preporuka. Poslovnim subjektima koji se ne budu pridržavali navedenih preporuka postoji mogućnost privremene zabrane pružanja usluga – navodi se u preporuci KŠCZ ZDK.

Preporuka je donesena iz preventivnih razloga s ciljem da se omogući penzionerima da u dozvoljenim terminima za kretanje mogugu obaviti svoje poslove bez stvaranja bilo kakvih gužvi.

KŠCZ je izdao naredbu Službi za spašavanje ZDK da pod hitno krene u adaptaciju i proširenje prostora u zgradi Stacionara za potrebe izolatorija za osobe inficirane koronavirusom COVID-19.

KŠCZ je podržao inicijativu Društva prihologa ZDK, koju je na današnjoj sjednici prezentirao Sedin Habibović iz Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, da se organizira pružanje psihološke podrške građanima, zdravstvenim radnicima i volonterima koji učestvuju u aktivnostima na suzbijanju pandemije koronavorisa COVID-19 u ovom kantonu, putem telefona, interneta i online kriznih grupa.

Press služba ZDK