Psihologinja Kaknjo: Bitno je da roditelji ostanu smireni kako bi bili spremni pomoći djeci

U ovim danima pandemije korona virusa, te izdatim naredbama koje se odnose na zabranu kretanja mlađih od 18 godina, djeca zatvorena sedmicama u kuće i stanove proživljavaju stres izazvan promjenjenim rutinama.

Izostanak škole, premalo fizičke aktivnosti, te zatvoren prostor i slično, na poseban način pogađa djecu.

„U ovoj situaciji pandemije korona virusa, djeca mogu imati sasvim različite reakcije. Neka djeca mogu pokazati znakove anksioznosti i uznemirenost, povlačiti se u sebe, te udaljiti od roditelja. Druga djeca mogu osjećati želju i potrebu da budu bliže i uz roditelje. Neka od djece mogu pokazati ljutnju, upravo zbog zabrane izlaska vani. Djeca pokazuju otpor prema aktivnostima u kući. Djeci se javljaju različiti problemi sa spavanjem. Kod mlađe djece mogu se dešavati noćne more i mokrenje u snu“, rekla je za Zenicainfo.ba Inela Kaknjo, psiholog u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja.

Zato je od posebne važnosti dobra reakcija roditelja u ovakvoj situaciji.

„Jako je bitno da roditelji ostanu smireni i da adekvatno regulišu vlastite emocionalne reakcije, kako bi bili spremni pomoći djeci. U ovakvoj situaciji djeci je potrebna struktura. Umjesto odlaska u školu, izlaska vani i igre sa vršnjacima, bitno je da roditelji unutar svoga doma naprave novu strukturu. Dan treba da ima svoj početak, sredinu i kraj, te unutar toga izbalansirano vrijeme za učenje, igru i odmor“, dodaje Kaknjo.

Roditelji djece zatvorene u kuće i stanove zbog naredbe izolacije, sada trebaju mnogo više strpljenja, kreativnosti i rada usmjeriti ka najmlađima. (Ajna Nikontović)