Begić: Vlada FBiH je apsurdnim odlukama oštetila ZDK za pola milijarde KM

Senaid Begić, zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da jučerašnja odluka Vlade FBiH o preraspodjeli 21 milion KM prema općinama radi borbe protiv COVID-19, nije jedina sramna odluka ove Vlade, a koja je oštetila lokalne zajednice.

“Nikad nisam čuo za Jelku Miličević”, kratko je 2015. godine prokometarisao izbor budućeg ministra finansija, tada zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Prema tada dostupnim podacima, Jelka Miličević je kako se pisalo u medijima, po zanimanju diplomirana ekonomistica, članica Upravnog odbora Federalne agencije za bankarstvo, a bila je i članica Komisije za procjenu imovine poduzeća Soko. Uz Niku Lozančića i Borjanu Krišto bila je među 12 dužnosnika HDZ-a koji su 2006. godine založili svoju imovinu kao jamstvo za puštanje na slobodu Dragana Čovića. Očito je došlo vrijeme da se Čović oduži, pisala je tada Slobodna Bosna.

Poslije premijera Fadila Novalića koji je opravdano bio na “stubu srama”, Jelka Miličević, njegova zamjenica i ministrica finansija, je najodgovornija osoba za blamažu i pokušaj podvale oko raspodjele 21.200.000 KM federalnih sredstava kantonima, gradovima i općinama u Federaciji BiH.

Mnogo odluka sličnih ovoj je godinama ranije neopaženo u javnosti prolazilo na koalicionim partnerskim relacijama SDA vs HDZ gdje je ovaj drugi uvijek na račun države dobijao i uvijek,ali baš uvijek dobija maksimum.Nadam se da će mnogima ova lekcija od jučer “otvoriti oči” i da ćemo svaki loš zakon,propis,uredbu koja nas zbog politike i politikantstva diskriminiše i čini ” građanima drugog reda” konačno početi mijenjati.

“Po meni, prva davno “zrela” za izmjenu, a o kojoj od 2011. godine skrećem pažnju javnosti je Zakon o pripadnosti javnih prihoda F BiH čiji su temelji potpuno isti promašeni kriteriji (1.Površina, 2.Broj stanovnika ,3.Broj đaka u srednjim školama i 4.broj đaka u osnovnim školama) kao što su bili za raspodjelu sredstava kantonima, općinama i gradovima. Zenica i ZDK, kao i ostali gradovi i općine iz našeg kantona su u proteklih 14 godina, koliko je ovaj zakon važeći, po slobodnoj procjeni struke oštećeni za više od pola milijarde konvertibilnih maraka!”, naveo je Begić.