Smanjeno zagađenje od saobraćaja, koncetracije SO2 i prašine i dalje neprihvatljive

Prethodnih dana na gradskom displeju zabilježena vrijednost sumpor dioksida dostizala je kritičnih  985 čestica, dok je koncentracija prašine dostizala vrijednost i preko stotinu.

Poznato je da pandemiji korona virusa pogoduju visoke koncentracije prašine, međutim, iz Eko foruma Zenica poručuju da je u pitanju greška na gradskom displeju, koja je otklonjena.

Prethodne sedmice na gradskom displeju prikazivane su ogromne koncentracije prašine, zbog čega smo zatražili zvaničan stav Instituta ‘Kemal Kapetanović’, a odakle nam je stigla potvrda da je zabilježena greška na uređaju. Naime, više od pola mjernih stanica nije funkcionisalo. Ipak, kvar je u međuvremenu otklonjen, te se sada bilježe normalne vrijednosti za ovo doba godine. Ipak, nešto su niže vrijednosti azotnih oksida koji su rezultat saobraćaja, što je i logično s obzirom na reduciranost saobraćaja u posljednje vrijeme. Međutim, koncentracije sumpor dioksida i prašine su i dalje neprihvatljive jer nisu bilježene smetnje u proizvodnji ni termoelektrana ni Arcelor Mittala“, poručuje za portal Zenicainfo.ba Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Eko foruma Zenica.

Na naš upit kompaniji Arcelor Mittal u kolikoj mjeri je pandemija utjecala na  svakodnevnu proizvodnju u kompaniji, te kako se to odrazilo na emisije zagađenja iz pogona Arcelor Mittala, odgovorili su nam da su pored niza mjera poduzetih u cilju zaštite svojih radnika i omogućavanja proizvodnje, smanjili proizvodnju zbog potražnje kupaca, usporavanja građevinskih radova kao i logističkih problema. Uz to, dodaju: Emisije prašine sa Aglomeracije su pod kontrolom zahvaljujući završenim hibridnim filterima. Projekt Sekundarnog otprašivanja na Čeličani je još uvijek u fazi stabilizacije i usporen je jer je izvođač radova iz Italije. Očekuju da će i završna faza biti gotova u tekućem mjesecu, ističući da pokušavaju poduzeti sve mjere kako bi nastavili istim tempom.(Lamija P.)