Repatrijacija 69 bosanskohercegovačkih studenata iz Njemačke

Jutros rano u Bosnu i Hercegovinu su stigla dva autobusa sa 69 bosanskohercegovačkih studenata koji su boravili na privremenom radu u Njemačkoj. Na put su krenuli juče iz Štutgarta, a prevoz do naše zemlje im je organizovan od strane Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH. 

Generalni konzul BiH u Štutgartu Began Muhić je nakon prvobitnog saznanja o ovom problemu uputio dopis svim nadležnim institucijama BiH i Tuzlanskog kantona, u kojem većina studenata ima prebivalište i iz kojeg su preko studentskog servisa upućeni na privremeni rad u Njemačku. Svi su bili raspoređeni na poslove u različitim gradovima do 31. marta 2020. godine, nakon čega su prestali ostvarivati novčana primanja.

Generalni konzulat BiH u Štutgartu je pravovremeno obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH o ovom problemu, nakon čega je Tim za krizne situacije MVP BiH poduzeo sve neophodne korake ka osiguravanju svih neophodnih dozvola i saglasnosti za tranzit iz Njemačke kroz sve zemlje na putu do krajnjeg odredišta u Bosni i Hercegovini. Osigurana su dva velika autobusa sa ukupnim kapacitetom od 166 sjedišta, kako bi se studenti mogli prevesti u epidemiološki sigurnim uslovima.

Studenti su juče počeli pristizati u zbirni centar u Štutgartu iz deset različitih gradova u etapama, kako se na autobuskoj stanici ne bi stvarala gužva. Svima su odmah dodijeljene maske, te su im dezinficirane ruke i obuća. Studenti su dali izjave o trenutnom zdravstvenom stanju, te su propisno raspoređeni na sjedišta u autobusu. Osigurana im je i policijska pratnja.

Uspješno su, bez zastoja i prepreka stigli do naše zemlje. Od ukupnog broja studenata šest se odvojilo na granici BiH i organizovano transportovano u Republiku Srpsku, dok su ostali stigli na krajnje odredište, ispred Hotela Tuzla, u kojem će biti smješteni u narednom periodu, pod posebnim higijensko-epidemiološkim mjerama i pod zdravstvenim nadzorom Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo TK.